Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Přílet Boeingu 737 na budějcké letiště sledovaly stovky lidí. Do Antalye odletěli první cestující z jihu Čech

, aktualizováno 2. srpna 2023, 22:23

Na letišti v Plané u Českých Budějovic dnes večer přistálo první dopravní letadlo, které míří s cestujícími do turecké Antalye. Boeing 737 přistál na jihu Čech na trase z Pardubic. Na runway stroj pilotovaný rodákem z Budějc Jiřím Jirmusem dosedl po půl deváté večer. Pilot krátce po přistání z okénka zamával jihočeskou vlajkou a letadlo svlažila vodní slavobrána. O necelou hodinu později pokračoval let v plánované cestě do tureckého letoviska. Příletem letadla zahájilo provoz mezinárodní Letiště České Budějovice.

Poletíte na dovolenou z Jihočeského letiště České Budějovice?

Celkem hlasovalo1871 čtenářů

Turecká Antalye je jednou ze tří destinací, kam mají letos lidé odletět z jihočeského letiště. Už 7. srpna je naplánovaný první odlet směr řecký Rhodos, poté je na programu let na další řecký ostrov Kréta. „Jsme rádi, že se podařilo díky spolupráci Jihočeského kraje a vedení českobudějovického letiště se všemi úřady i dopravcem dotáhnout všechny důležité kroky ke spuštění provozu a můžeme být dnes u historického milníku českého letectví. Zájem o odlety z Českých Budějovic boří již od začátku rekordy, proto můžeme dnes při slavnostním zahájení potvrdit, že odsud budeme příští léto létat už do pěti destinací. Po celou letní sezónu se tak mohou Jihočeši těšit v roce 2024 na přímé lety nejen do Turecka a Řecka, ale také nově do bulharského Burgasu nebo do Tuniska,“ oznámil při inauguračním letu generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman


Přivítání letadla na letišti v Plané.

Z letiště v Plané dnes odletělo dohromady 189 cestujících. „Dcera si přála letět na dovolenou k moři, vždycky jsme jezdili do Chorvatska autem. Objevila se tahle možnost, tak jsme první den zarezervovali tuhle dovolenou,“ řekla redakci cestující Kateřina z Trhových Svinů. Ta patřila mezi první odbavené cestující na letišti.

„Jsme z Českých Budějovic, máme to tedy přímo za barákem. Vyplatilo se nám to taky víc než cesta do Prahy. Uspořili jsme tím čas. Bylo by fajn, kdyby šlo do budoucna koupit také samotné letenky,“ dodala před dnešním odletem s Čedokem cestující Terezie. Právě Čedok v příštím roce bude z Budějc létat také do letovisek v Bulharsku a Tunisku.


Přistání Boeingu 737 na letiště v Plané.

Přílet Boeingu přilákal značnou pozornost široké veřejnosti. Už dvě hodiny před jeho příletem stály kolem areálu stovky lidí, někteří vybaveni přenosnými židličkami. Areál letiště je veřejný, k letadlu se však dostanou jen cestující, letoun ale mohli lidé pozorovat a fotit za oplocením provozních ploch letiště. 

Jedním ze stovek přihlížejících byl Jan Kreisinger z Českých Budějovic. Ten přijel vybaven dalekohledem. „Leteckou dopravu sleduji pravidelně, sám také létám s modelem helikoptéry na dálkové ovládání,“ říká fanoušek letectví. Podle něho jde o historický okamžik pro místní letiště. 

Přistání letadla přihlížely stovky lidí.

Akcionářem společnosti Letiště České Budějovice je Jihočeský kraj. Bývalé vojenské letiště se nachází v Plané u Českých Budějovic a zabírá 320 hektarů, stojí tam asi 150 budov. Nemovitosti vlastní Jihočeský kraj a v minulosti areál částečně patřil i Českým Budějovicím. Kraj a město investovaly do areálu téměř dvě miliardy Kč. V roce 2020 koupil kraj od města České Budějovice jeho padesátiprocentní akciový podíl za 6,5 milionu korun. 

„Startovní čára je taková, že jsme sem každý rok posílali 70 milionů korun a nic se tu nedělo. Teď to chceme oživit, dostáváme sem první lety a uvidíme, jak budou přibývat další zájmy. Už nyní se ukázalo, že Čedok chce přidávat další destinace, kam bude z Českých Budějovic létat. Takže každý krok bude zlepšením ekonomické situace," shrnul na dnešní tiskové konferenci hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) k jeho slovům dodal, že projekt českobudějovického letiště obohacuje historii českého letectví. „Zahájení charterového leteckého provozu z Letiště České Budějovice do turistických destinací je významným krokem ke zvýšení komfortu obyvatel regionu při cestách do zahraničí. Podařilo se tak zajistit životaschopnost projektu, který se příští rok rozšíří o další destinace, kam bude možné z tohoto letiště cestovat,“ dodal.

Tisková konference před příletem Boeingu 737.

V Česku je podle ministerstva dopravy v současnosti 90 civilních letišť. Ta se dělí podle vybavení, provozních podmínek a základního určení na vnitrostátní a mezinárodní. Mezinárodní letiště jsou celní letiště určená a vybavená k uskutečňování jak vnitrostátních letů a letů, při nichž není překročena vnější hranice, tak i letů, při nichž je vnější hranice překročena. Podle charakteru se civilní letiště ještě rozdělují na veřejná, která přijímají v mezích své technické a provozní způsobilosti všechna letadla, a neveřejná, která přijímají letadla pouze na základě předchozí dohody provozovatele nebo velitele letadla s provozovatelem letiště.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto František Linduška, Michael Daněk, Elmira Talířová

Štítky České Budějovice, Planá, letiště, Čedok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přílet Boeingu 737 na budějcké letiště sledovaly stovky lidí. Do Antalye odletěli první cestující z jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.