Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Další kuřecí maso ze zahraničí obsahovalo salmonelu. Nebezpečné může být, i pokud ho mají lidé v mrazáku

Pokud máte v mrazáku kuřecí maso, pak zbystřete. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přišla s upozorněním ohledně dalšího masa, u něhož laboratorní rozbor prokázal přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.

Salmonelóza

Jedná se o onemocnění, ke kterému nejčastěji dochází požitím infikované potraviny. Především to bývá syrové maso (nejčastěji drůbeží a vepřové). Dále mohou být kontaminovány cukrářské a lahůdkářské výrobky, u kterých je vysoký podíl ruční práce. Riziková je konzumace syrového mléka. Salmonelóza má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24-48 hodin.

Charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení, téměř vždy je přítomna horečka. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná. 

Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Podle SZPI jde hned o dva výrobky, oba prodává Makro. V prvním případě jde o čerstvé kuřecí řízky pocházející od výrobce WE Trade ze Slovenska. Jak ale uvádí etiketa, šlo o kuřata chovaná a poražená na Ukrajině. „Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 31.08.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ upozornil v tiskové zprávě za SZPI Marek Bartík.

Staženo z prodeje 

Jako druhý problematický výrobek se ukázalo hluboce zmrazené kuřecí maso bez drobů značky Qualiko pocházející rovněž z Ukrajiny. To mělo datum minimální trvanlivosti do 20. prosince 2024. Toto zboží Makro ihned stáhlo z prodeje. „SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ dodává Marek Bartík.

Tento případ nebyl v poslední době jediný. Na podobně závadné maso upozornila SZPI během uplynulých tří měsíců hned třikrát.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa

Štítky kontrola, inspekce, kuřecí, maso, salmonela, Makro, SZPI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

To je vše z ukrajiny to jasné nechápúu proč to nezakážou jako jine staty

Čtvrtek, 12. října 2023, 23:25Odpovědět

Libor Burian

Protože jsou z jednoho hnízda. Alcaponi takhle jednají stovky let od udání a ukřižování Ježíše a osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, z té vraždy človeka si udělali koryto, kšeft, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů; pirátství, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, otrokářství, rezervace, kolonie, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984. Citát mužika s pseudonymem rotschild1863: Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako vČíně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, válčení, zbrojení, lichva viz na yt Bosé stopy značky Baťa, FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (zaTošovského), na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-mrtina/, na yt Nachtman, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí, na drbně Generál Hynek Blaško Trampoty EU a První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, Minúta pravdy Milana Uhríka, Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. Nová totalita zelenismus migrantismus globalismus duhysmus euhujerismus kovidismus, dotace, neZiskovky kterých je asi 180000 včetně fialové barmských žen. Proti mafii válečnickych trpaslíků, kudlanek, trubců, komediantů, lhářů, podvodníků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se musí spojit všichni lidé, aktivisté, ekologové, Greta, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war. Začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost! Více píšu ve vláknech diskusí.

Pátek, 13. října 2023, 04:02Odpovědět

Libor Burian

Slava. Visí tam vlajka ? O důvodech mafiánského zmaru píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Úterý, 10. října 2023, 16:17Odpovědět

Další kuřecí maso ze zahraničí obsahovalo salmonelu. Nebezpečné může být, i pokud ho mají lidé v mrazáku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.