Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kampaň k Olympiádě dětí a mládeže 2024 začala. Maskotem je vydra

Představením maskota a doprovodného programu dnes oficiálně odstartovala kampaň k Olympiádě dětí a mládeže, která se bude v příštím roce konat v Jihočeském kraji. Akce se má zúčastnit více než 4500 sportovců a jejich trenérů a má motivovat mladé lidi ke sportu.

Olympiáda dětí a mládeže (ODM) odstartuje v Českých Budějovicích v neděli 23. června. Slavnostní ceremoniál se bude podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) odehrávat na vodě. Jednou z variant, kde ceremoniál uskutečnit, byl soutok Vltavy a Malše v historickém centru města. Nakonec ale dají organizátoři pravděpodobně přednost náplavce pod Dlouhým mostem. „Řada akcí už tam probíhala a máme jistotu, že se tam vejdou desítky tisíc lidí. Jsem přesvědčen, že pokud se ta akce naplánuje tak, jak ji mám ve svých představách, tak bezesporu bude náplavka plná a spousta lidí bude moci zažít vynikající atmosféru a ten start olympiády bude unikátní," uvedl Kuba.

Kraj chce také vůbec poprvé otevřít úvodní ceremoniál i pro veřejnost. „Chceme, aby to bylo i pro obyvatele města a Jihočeského kraje, aby se přišli podívat na účastníky. Chceme také využít toho, že třicet dní poté začíná olympiáda v Paříži, která bude poprvé startovat na vodě, takže na ní navážeme i tímto směrem,“ vysvětlil jihočeský hejtman. 

Budějce se příští rok stanou centrem Olympiády dětí a mládeže. Logo navrhla studentka umělecké školy

Hotovo podepsáno. Jihočeský kraj se stane příští rok dějištěm Olympiády dětí a mládeže. Organizaci a rámec spolupráce dnes podpisem stvrdil hejtman kraje Martin Kuba (ODS). Představeno bylo také nové logo, jehož autorkou je studentka Střední...

Maskotem je vydra, jméno vyberou žáci škol

Během dnešního zahájení kampaně byl představen maskot, který bude celou olympiádu dětí doprovázet. Stala se jím postava vydry, která má mimo jiné symbolizovat fakt, že v Jihočeském kraji se nachází množství rybníků, přehrad a řek. Jméno pro maskota budou vybírat žáci škol.

Součástí ODM bude také bohatý doprovodný program, který nese název „Vydři to olympijsky“. „Přišlo nám škoda, že by olympiáda byla jen o pěti dnech v Českých Budějovicích. Po covidu se potýkáme s tím, že až 40 procent dětí se podle průzkumů nevrátilo do mládežnických oddílů. Chceme tedy využít potenciál této akce, aby se ke sportu vrátily," řekl náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma (KDU-ČSL).

V rámci něj budou žáci škol soutěžit například ve vymýšlení a nacvičení krátkého tance, breakingu, který se úplně poprvé představí jako sport na olympijských hrách v Paříži v roce 2024, v sestavení nápadité vydří dráhy nebo ve vytvoření speciálního „fandítka“.

20 sportů, 27 sportovišť

Akce se uskuteční ve 20 sportech na 27 sportovištích. Podle místopředsedy Českého olympijského výboru Filipa Šumana bude ODM v Jihočeském kraji důstojným pokračováním více než dvacetiletého projektu, který má motivovat mladé lidi ke sportu. „Je to velká organizační výzva. A myslím si, že vidět či navštívit v červnu ODM bude fantastický odrazový můstek pro sledování velké olympiády,“ uzavřel Šuman.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky Olympiáda Dětí a mládeže 2024, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kampaň k Olympiádě dětí a mládeže 2024 začala. Maskotem je vydra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.