Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zemědělci protestují i na jihu Čech. Desítky traktorů přijely do krajského města

, aktualizováno 22. února 2024, 12:55

Před areál českobudějovického výstaviště přijely ve čtvrtek desítky traktorů. Také jihočeští zemědělci se dnes zapojili do protestní akce. Na své stroje umístilo nápisy, které kritizují mimo jiné zemědělskou politiku Evropské unie. Před 13. hodinou policejní mluvčí Milan Bajcura uvedl, že policie nezaznamenala žádné komplikace.

První traktor přijel před hlavní vstup do areálu Výstaviště České Budějovice před půl desátou. Dění na místě sledoval také Milan Pešek, předseda Zemědělského obchodního družstva Blata Sedlec.

Podle něj se v zemědělství nahromadila řada problémů. „Vidíme, jaké my máme ceny za komodity a náklady. Kvůli tomu se ty nůžky strašně otevírají. Pokud to bude pokračovat, tak my, jako družstvo soukromých vlastníků, to těžko utáhneme. To je celý ten problém zemědělské politiky,“ řekl Budějcké Drbně.

Zároveň dodal, že na západě mají zemědělci u veřejnosti daleko větší podporu. „Chceme vyrábět české potraviny. Dováží se sem zamražené potraviny, které nejsou tak kvalitní, jako ty naše,“ řekl. 

S ohledem na pondělní protestní akci v Praze připomněl, že jihočeští zemědělci nechtějí svůj protest politizovat. „My dnes posíláme asi 12 kusů techniky, na které jsme umístili nějaká hesla,“ dodal. 

V tu chvíli začal k areálu výstaviště najíždět větší počet traktorů. Na ně napsali zemědělci například "Stop Green Dealu" či "Zemědělství je jen jedno". 

Důvody dnešního protestu vysvětlila také ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná„Prvním důvodem je nefunkční a pokřivená evropská politika v oblasti zemědělství. Na jedné straně musí čeští a evropští zemědělci plnit přísnější zákonné požadavky a vysoké standardy při výrobě zemědělských komodit, odměnou by jim mělo být, že mají chráněný trh před dovozem potravin ze zemí, kde pravidla plnit nemusí. To se však neděje i kvůli bezcelnímu dovozu potravin či drůbeže z Ukrajiny,“ řekla dnes ráno. 

Jihočeští zemědělci zároveň kritizují Green Deal, který podle nich způsobuje ztrátu konkurenceschopnosti a navyšuje náklady na výrobu. 

„Třetí problém je stále narůstající byrokracie a počet kontrol. S každou reformou společné zemědělské politiky je slibováno, že kontrol bude méně, ale neděje se tak,“ uvedla a dodala, že evropská zemědělská politika je nesrozumitelná. 

Zemědělci vyjeli v traktorech a další technice do všech okresů Jihočeského kraje. Celkem vyrazilo protestovat zhruba 300 traktorů a další zemědělské techniky. O konkrétních trasách a místech informovala Budějcká Drbna na začátku tohoto týdne

Jihočeští zemědělci chystají na čtvrtek protest. Traktory se objeví ve všech okresech

Zhruba tři stovky traktorů a dalších zemědělských strojů vyrazí ve čtvrtek napříč Jihočeským krajem. Důvodem je protest proti zemědělské politice Evropské unie. Stroje se objeví v Českých Budějovicích, krátce zablokují například i příjezd k...

Policie na jihu Čech se dnes zaměří na to, zda traktory a jiné zemědělské stroje nejezdí po silnicích první třídy a dálnicích. „Budeme se snažit zajistit plynulý provoz na všech vozovkách. Zemědělská technika nesmí na silnice prvních tříd a dálnice. Na některé vozovky prvních tříd platí výjimky a zemědělci na ně mohou. Ale většinou se to týká pouze období žní a s nimi spojených prací," řekl včera policejní mluvčí Milan Bajcura.

Dnes před 13. hodinou Budějcké Drbně sdělil, že policisté situaci monitorovali a nezaznamenali žádné komplikace. 

K protestům už došlo například v Polsku či Maďarsku a dalších zemích. „Také v České republice mezi hospodáři na zemědělské půdě a chovateli hospodářských zvířat roste napětí a nespokojenost. Někteří pomalu rezignují a rozprodávají podniky nezemědělským investorům, ostatní se začínají radikalizovat. Donutil je k tomu souběh vysokých výrobních nákladů, propad výkupních cen, bezcelní dovoz zemědělských komodit z Ukrajiny, stále přísnější zákonné požadavky, rostoucí počet kontrol, nárůst byrokracie, snižování dotací, rostoucí daňová zátěž, predátorské chování tržních řetězců,“ uvedla agrární komora ve svém pondělním vyjádření. 

„Situace zemědělců je skutečně zoufalá, což jen potvrzují protesty farmářů napříč Evropou. Jsem proto rád, že agrární organizace ze střední a východní Evropy reagovaly tak rychle na naši výzvu a vybídli své členy k účasti na mezinárodním protestu 22. února. Akce napříč Evropou jsme tak dokázali uspořádat prakticky za týden a za to patří velký dík všem našim členům bez ohledu na jejich velikost nebo výrobní zaměření, kteří se aktivně zapojili, i profesním svazům z Česka i zahraničí, které nás v tom podpořily. Akci vyjádřily podporu kromě členů Agrární komory České republiky také členové Zemědělského svazu ČR, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů či Společnosti mladých agrárníků ČR a připojují se k nám i stovky malých nikde neorganizovaných zemědělců z produkčních oblastí, podhorských i horských lokalit a také mnoho společností mimo zemědělskou prvovýrobu. To jen zdůrazňuje, jak hluboká krize napříč celým sektorem je,“ řekl dnes prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, stávka, zemědělci, traktor, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PINKOVA ALENA

AHOJ VŠICHNI
Nabízíme půjčky po celé ČR a SR a naše žádost začíná od 50 000 Kč/EUR až do 90 000 000 Kč/EUR Jsme seriózní a upřímní, je důvěra, že zde můžete udělat vše, proto nás neváhejte kontaktovat E-mail:> mhorackova04@gmail.com

Sobota, 24. února 2024, 12:29Odpovědět

Josef Salava

Zemědělci maji pravdu je to tak ale EU ten jeji zelený ůděl musime zamitnout jinak fakt to dopadne že bude hladovět ta si mysli že nás uživi ukrajina hahaha ta se obráti za čas a nebude nic kde jsou kasná léta kdy jsme meli svolje maso a jedli salámy z masa .

Pátek, 23. února 2024, 08:43Odpovědět

Zemědělci protestují i na jihu Čech. Desítky traktorů přijely do krajského města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.