Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Lipenským vodním záchranářům budou pomáhat speciálně vycvičení psi i kolegové z Rakouska

Tento týden se na základně Vodní záchranné služby Českého červeného kříže (ČČK) v Dolní Vltavici konal kurz hladinové služby pro vodní záchranáře. Jeho součástí byl i výcvik záchranných psů na vyhledávání utonulých osob. Právě na ten se chtějí lipenští vodní záchranáři v této sezóně soustředit více, než bylo zvykem.

„Náhoda tomu chtěla, že máme mladé, záchranářské psy, které musíme vycvičit Čeká nás tak intenzivní výcvik psů k vyhledávání utonulých osob, organizace zajištění školení a kurzů vodní záchrany nebo poskytování první pomoci pro veřejnost,“ shrnuje Milan Bukáček, náčelník lipenských vodních záchranářů úkoly svých svěřenců.

Lipenští vodní záchranáři patří k nejpočetnějším, nejaktivnějším a nejlépe vybaveným spolkům vodní záchranné služby v ČR. Loni provedli 54 záchranných akcí, z toho 38 při letních službách. Celkem bylo zachráněno a ošetřeno 183 osob. Z toho 32 se týkalo záchrany osob v přímém ohrožení. Podle Milana Bukáčka ale patřil minulý rok spíše k těm klidným.

„Počet loňských zásahů byl nižší než v předchozích letech,“ uvedl Bukáček. Jednalo se například o záchranu posádky z převrácené dračí lodi nebo zásah na souši, kdy malé dítě proběhlo skleněnou výplní dveří a mělo četné a závažné řezné rány. „K nejčastějším zásahům patří uvíznuté a převrácené plachetnice,“ dodává Bukáček.

Psi dokážou téměř přesně najít místo, kde ve vodě leží utonulý, říká ředitel lipenských záchranářů

Celý víkend trénují na Lipně v Dolní Vltavici psi a jejich páníčci vyhledávání utonulých lidí ve vodě. Kromě hledání pachových stop zkouší také aportování předmětů, přitažení surfařů nebo člunu. Vycvičit psa pro takovou práci přitom trvá několik...

Na tuto sezonu chtějí lipenští záchranáři také navázat užší spolupráci s rakouskými kolegy. Ti se v období letních prázdnin budou podílet na zajišťování služeb. Od poloviny června je tak budou bezplatně držet vždy čtyři záchranáři.

„Vodní záchranáři jsou stálicí a ikonou Lipenska. To, že spolupracují se zahraničními kolegy je pro ně samozřejmostí. Pro Lipensko jako celek, je to příklad vzorné mezinárodní spolupráce a reklama na bezpečnou dovolenou u největší vodní hladiny v Čechách,“ říká o vodních záchranářích, kteří jsou také členy Turistického spolku Lipenska jeho předseda Jiří Mánek.

Spolupracují již 15 let

Tato spolupráce mezi českými a rakouskými záchranáři trvá již řadu let. Záchranáře z obou zemí tak u lipenské přehrady čeká už patnáctá společná sezona. Důvodem k této spolupráci je dle Bukáče to, že u přehrady se přes léto rekreuje velký počet německy mluvících turistů. 

"Dlouhodobě s kolegy z Rakouska spolupracujeme, jezdíme k nim i na různá cvičení nebo jiné akce. Především v letních měsících zde bývá řada hostů z Rakouska nebo Německa. Proto je výhodou, že s námi kolegové z Rakouska slouží. Navíc je i přínosem, že si vyzkoušíme spolupráci při reálných případech," uvedl Bukáček.

Na stanici vodních záchranářů v Dolní Vltavici se přes léto střídá zhruba 50 dobrovolníků. Jejich prioritou byl v letní sezoně výkon stálých služeb v Dolní Vltavici, stejně tak v zimních měsících na ledové dráze. Záchranáři se také soustředili na zabezpečování zdravotního a záchranného dozoru především při sportovních akcích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Turistický spolek Lipenska

Štítky Lipno, Lipensko, vodní dílo, přehrada, záchranáři, psí záchranáři, Český červený Kříž, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenským vodním záchranářům budou pomáhat speciálně vycvičení psi i kolegové z Rakouska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.