Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Na jihu Čech dříve žila keltská elita, ukazuje nová výstava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích otevřelo výstavu nazvanou Keltové na jihu Čech Boiohaema. Expozice se skládá z archeologických nálezů, které dokládají nejen přítomnost Keltů na území dnešního Jihočeského kraje, ale také mají ukázat život lidí v době železné s jejich ekonomikou, řemesly, výtvarným projevem i náboženstvím.

„Lidé znají třeba oppidum v Třísově, ale nevědí, že tu máme mnoho hrobových nálezů. A že jedno sídliště Keltů bylo přímo na území Českých Budějovic, v místech dnešního obchodního domu Globus. A nálezy z této lokality jsou zde také k vidění,“ láká na výstavu archeolog Jihočeského muzea a garant výstavy Ondřej Chvojka.

Výstava je koncipovaná tak, že návštěvník nejprve projde chodbou, kde se dozví obecné informace o Keltech. Následně vstoupí do sálu, kde je druhá část výstavy a kde je uprostřed místnosti dominantní model zdobeného dvoukolového vozu. Ten je součástí rekonstrukce hrobu bohatého velmože, který je mimo jiné vybavený zbrojí, mečem, štítem nebo hrotem kopí.

„Především ten dvoukolový vůz z 5. století před naším letopočtem byl nejen dopravním prostředkem a bojovým vozem, ale hlavně symbolem sociálního postavení člověka. A to dokládá, že v jižních Čechách žila tehdejší elita,“ řekl Chvojka. Dodal, že na bohatou elitu ukazují nálezy z hrobů jako Hradiště u Písku, mohyla v Rovné na Strakonicku nebo mohyla v Nevězicích na Písecku.

Mezi unikáty na výstavě jsou předměty, které dokládají kontakty s východní Evropou, s kočovnými Skythy. Na obchod se západní Evropou ukazuje zdobená bronzová pochva meče. Jsou tu i výrobky z jihu Evropy. „My tím chceme ukázat, že jižní Čechy nebyly na periférii, ale že to byla oblast, která měla kontakty po celé Evropě,“ doplnil Chvojka. Pro školy a děti muzejníci připravili edukační program, ve kterém budou děti vyplňovat pracovní listy a budou objevovat svět Keltů v jižních Čechách.

Výstava byla původně v Prácheňském muzeu v Písku, kde ji připravil tamější archeolog Jaroslav Jiřík. Chvojka uvedl, že se mu tak líbila, že ji spolu instalovali i v Jihočeském muzeu. „Příprava takové výstavy trvá přibližně rok, je třeba sestavit scénář, vybrat sbírkové předměty, oslovit výtvarníky, kteří pro výstavu vytvořili grafiky a malby,“ dodal. Lidé tak na výstavě uvidí mnoho předmětů nejen z Prácheňského a Jihočeského muzea, ale třeba z muzeí Blatná nebo z Národního muzea v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

Štítky ČR, muzea, archeologie, České Budějovice, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech dříve žila keltská elita, ukazuje nová výstava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.