Počasí dnes33 °C, zítra31 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Při sečení trávy zahynou ročně desítky tisíc srnčat. Mohou je zachránit drony

Sečení trávy je v plném proudu a ochránci přírody opět vyráží zachraňovat malá srnčata. Období od května do poloviny července je čas, kdy srny kladou mláďata do vysoké trávy na lukách, aby k nim matčin pach nepřilákal predátory.

Srna je chodí jen několikrát denně krmit. Čerstvě narozená mláďata neumí chodit a když se k nim přiblíží sekací stroj, mládě se jen instinktivně přikrčí a není schopno utéci. Ročně tak podle odhadu ochránců přírody zemře kolem 60 tisíc malých srnčat.

O jejich záchranu se snaží aktivisté, kteří se sdružují pod sdružením www.zachransrnce.cz a každoročně se snaží s desítkami dobrovolníků procházet louky těsně před sečením a srnčí mláďata včas odnést. Suplují tak práci zemědělců, kteří by o ochranu zvěře měli dbát ze zákona. V posledních letech se dobrovolníkům podařilo zvýšit efektivitu záchrany používáním dronu s termovizí, který získali díky podpoře od společnosti Farmíto, která je partnerem farmářů a majitelů půdy. Další prostředky na drony s termovizí se dnes vybírají i prostřednictvím serveru Donio, kde již přispěly stovky lidí. Vedle finančních prostředků jsou však potřeba i dobrovolníci, kteří by se do záchrany srnčat zapojili.

„Přihlaste se k nám přes naše sociální sítě či webové stránky,“ vyzývá Irena Křesáková, která skupinu zachránců srnčat založila a snaží se o její rozšíření. Podle jejích slov musí být zachránci dostatečně proškoleni, protože při nálezu srnčete není možné se ho dotýkat holýma rukama. Mládě poznamenané lidských pachem může matka zavrhnout.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadace LKJ a fotograf Jan Tichý

Štítky sečení trávy, nadace LKJ, srnčata, zachraň srnče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při sečení trávy zahynou ročně desítky tisíc srnčat. Mohou je zachránit drony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.