Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fakulta rybářství a ochrany vod finalistou soutěže Česká inovace 2014

S projektem „Kaviár přátelský k jeseterům“ uspěla Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v soutěži Česká inovace 2014. Finalistou kategorie inovační nápad se stalo její výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz díky vynálezu metody, která umožňuje získat jikry z jikernačky jesetera velmi šetrnou mikrochirurgickou cestou, aniž by přitom vzácná ryba musela být usmrcena. Jeseter se právě kvůli honbě za kaviárem dostal na pokraj vyhynutí a je nejvíce ohroženou skupinou živočichů na zemi. Metoda vyvinutá vědci je celosvětově unikátní a pracoviště ji vede jako utajenou technologii.

„Očekáváme, že se nám v budoucnosti podaří prodat licenci na produkci kaviáru nějakému významnému chovatelskému subjektu,“ říká Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. „Zájem o případnou licenci přijde nejspíš ze strany zahraničních chovatelů jeseterů a producentů kaviáru ze zámoří, z Kanady a Spojených států. Průběžně jsme s nimi v kontaktu, ale získané ocenění nám jistě může také pomoci. Soutěž typu Česká inovace, v jejíchž porotách jsou zástupci mezinárodních firem a velkých korporací, jistě dokáže náš projekt ještě dále zviditelnit.“

Na celém světě se za rok vyprodukuje asi tisíc tun pravého kaviáru z jeseterů, ve Vodňanech ho připraví zhruba deset kilogramů. Zdejší kaviár získal ochrannou známkou „Sturgeon friendly caviar“, tedy kaviár přátelský k jeseterům. Stejně jako alkohol, i tento vzácný produkt má na sobě kolek a 30 gramová krabička stojí více než pět set korun. „Kaviáru z hlediska celkové světové produkce nevyrobíme málo, ale absolutně to není dost, abychom uspokojili jakýkoliv zájem ze strany potenciálních obchodních partnerů. Koneckonců to ani není náš primární zájem,“ říká Václav Nebeský, který má na fakultě na starost komerční záležitosti. Prvotřídní kulinářský produkt dodává fakulta do svého obchodu v Českých Budějovicích, do hotelů a občas také restauraci známého kuchaře Jaroslava Sapíka.

Česká inovace každoročně vyhlašuje soutěž, kterou chce rozpoznat perspektivní inovace, ocenit jejich autory a přispět k jejich dalšímu uplatnění v praxi. Nabízí prostor pro zviditelnění a propagaci nápadů v ČR i na mezinárodní scéně. Soutěž je společným projektem úspěšných manažerů a mezinárodně etablovaných firem. Jejich zázemí a know-how vytvářejí jedinečný soubor zkušeností, kterými podporují realizaci zajímavých nápadů v České republice. Česká inovace usiluje svými projekty mimo jiné o podporu konkurenceschopnosti České republiky. 

Tisková zpráva

Štítky soutěž, kaviár, projekt, Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Česko, USA, Kanada, Václav Nebeský, Jaroslav Sapík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakulta rybářství a ochrany vod finalistou soutěže Česká inovace 2014  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.