Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Maminky, nebojte se. O rodičovský příspěvek nepřijdete

Kde se vzala, tu se vzala poplašná zpráva o tom, že maminky pobírající rodičovský příspěvek, musí do konce září podepsat na Okresní správě sociálního zabezpečení dokument, že s dítětem žijí v Čechách, jinak jim v následujícím měsíci nepřijdou peníze. Budějcká Drbna pátrala po pravdivosti tohoto tvrzení a přišla všemu na kloub.

Onou změnou je zavedení takzvané sKarty, která nahradí dosavadní hotovostní vyplácení nepojistných sociálních dávek z oblasti státní sociální politiky zaměstnanosti.

Vydávat se bude ve dvou variantách - základní a speciální, která bude zároveň sloužit jako průkaz TP, ZTP či ZTP/P. Tyto karty budou vyráběny v souladu s mezinárodně uznávanými předpisy, které se vztahují na bankovní karty a budou obsahovat stejné ochranné prvky.

Podobný systém již využívá řada zemí, jako například Finsko, Spojené státy Americké, Itálie a Velká Británie.

Karta bude určena příjemcům dávek státní sociální podpory, dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek příspěvku na péči, dávek pro osoby se zdravotním postižením a dávek v nezaměstnanosti.

Karty sociálních systémů, neboli sKarty, jsou klientům vydávány postupně od července letošního roku. Každý příjemce bude vyrozuměn o tom, že je jeho karta na úřadu práce připravena. Při osobním převzetí sKarty dostane klient příručku s návodem.

Zdarma bude pro majitele její vydání jedenkrát za čtyři roky, otevření a vedení platebního účtu, bezhotovostní platba kartou u obchodníka, výběr z bankomatu České spořitelny ke každé dávce nebo provedení jednoho bezhotovostního převodu.

Výhodou sKarty je zejména dostupnost a pohodlí. Příjemce nemusí pro dávky chodit na poštu nebo úřad. Prostřednictvím karty je možné čerpat dávky v kterémkoli bankomatu nebo přímo platit v obchodech. Prostředky bude možné si bezplatně převést na svůj vlastní účet.

Štítky sKarta, sociální dávky, rodičovský příspěvek, OSSZ, úřad práce, Česko, USA, Finsko, Itálie, Velká Británie, Česká spořitelna, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maminky, nebojte se. O rodičovský příspěvek nepřijdete  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.