Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Samsonova kašna se dává do gala, v pátek začne tryskat

Kolemjdoucí na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. si ve středu mohli všimnout pracovníků firmy Čevak, kteří se pustili do čištění Samsonovy kašny. Jejich aktivita má jediný cíl. Do víkendu zprovoznit jednu z dominant Českých Budějovic.

„Naše firma se do kašny chystá dvakrát do roka. Na jaře a na podzim,“ říká tisková mluvčí Čevaku Jitka Kramářová. Na jaře se Samsonova kašna dává do gala po zimním spánku, na podzim se pak k němu ukládá.

V současné době chloubu Českých Budějovic pracovníci Čevaku dávají do takového stavu, aby mohla v pátek začít poprvé v tomto roce tryskat. „Musíme vypustit dvě stě padesát kubíků vody, ručně se kašna vyčistí od nahromaděných odpadků, které tam lidé během zimy naházeli,“ říká Jitka Kramářová. Proudem vody se očistí stěny, podrobnou inspekcí projde elektroinstalace a žárovky, zkontrolují se spáry, případně se opraví.

Dále se vymontuje recirkulační zařízení, které v zimě udržuje vodu v pohybu, aby úplně nezamrzla.  Letošní tuhá zima byla ale nad síly techniky, takže jí museli pomoct lidé. „Naši chlapi tam letos museli čtyřikrát, pětkrát denně jezdit rozbíjet led,“ doplňuje mluvčí Čevaku.

Pokud se nevyskytnou žádné mimořádné události, bude Samsonova kašna do konce týdne napuštěna a měla by začít tryskat. „A pokud se během letní sezony nic nastane, bude se kašna čistit zase až na podzim a pak se zazimuje,“ dodává Kramářová.

Standardně vysílá Čevak na tuto akci tři pracovníky, kteří společně s technikou zvládnou svou práci většinou za den.

Štítky kašna, Přemysl Otakar II., České Budějovice, zima, podzim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samsonova kašna se dává do gala, v pátek začne tryskat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.