Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Na Pražské pokračoval v rodinné tradici mědikovectví Václav Rybák

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko snímku z roku 1950. Ten zachycuje Pražskou třídu ve směru z centra. Na rušné ulici bylo živo i v minulosti. Kromě jiného tam stál dům U Rybáků.

Na snímku z roku 1950 je zachycena část západní strany Pražské přibližně od dnešního koldomu směrem ven z města. Dům vlevo má nahoře v segmentu vchodu nápis „Mědikovectví Rybák“, dům měl č. 23a (pop. 59a). Následuje směrem po Pražské ven z města přízemní objekt s barokním štítem, kde měla mlékárnu Marie Lelláková (podle mlékařských konví byla mlékárna v provozu). Dům s mlékárnou a těsně vedle dvoupatrový dům s mansardou měl č. 25 (pop. 60).

Zde měl další mědikoveckou firmu Jakub Ambrož. A ještě šikmo naproti na Pražské sídlil třetí mědikovec Oldřich Kronus. Ve městě působili mědikovci už jen v Tylově ulici, ve Staromětské a na Linecké. Další třípatrový dům za Ambrožů měli Čutků, portály, rolety. Následuje menší patrový dům Škácha – váhy. Dále Trägerův dům, mimo snímek by stál Dělnický dům a za ním proslulá Šmídovna.

V době roku 1950 a krátce poté byly živnosti v domech v činnosti. V Besedě měl přednášku ministr průmysl a mimo jiné řekl, že drobné živnosti budou zachovány. Není vyloučeno, že tomu i věřil, ale nebyly. Držela se několik let mlékárna. Podle listu Jihočech byla hokynářka a mlékařka Marie Lelláková potrestána komisí ONV vězením 5 dnů a pokutou 50 000 Kč. V případě nedobytnosti částky náhradní trest v délce jeden měsíc vězení. Přestupku se dopustila tím, že v únoru a březnu 1948 koupila „na černo“ od různých rolníků v Nestanicích 700 ks vajec a 50 kg pšeničné mouky.

DRBNA HISTORIČKA: V Malém pivovaru se střídaly živnosti, měnili se majitelé

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko centru Českých Budějovic. Zaměřil se na křižovatku ulic Karla IV. a Kněžské, kde je i Malý pivovar. Ten má za sebou bohatou historii, která sahá až do 18. století.

Dům 23a se zahradou koupili manželé Josef a Kateřina Rybákovy od Marie Kochtové v roce 1921. Přestěhovali se sem z Klaricovy ulice. Zakladatel mědikovectví Josef Rybák zemřel v roce 1929 ve věku 63 let, pokračoval Václav Rybák. Josef Rybák měl reklamu: „Výroba měděných a železných kotlů, pařáků, vaniček, jakož i veškerého měděného nádobí, lázeňských kamen, jakož i provedení veškerých prací pro pivovary, lihovary a továrny na cukrovinky.“ Mědikovec Jakub Ambrož v sousedním domě měl titulku „Mědikovectví a cínařství, výroba aparátů na sodovou vodu, amerických kávovarů a měděného kuchyňského nádobí“.

V domě U Rybáků sídlili později v další generaci zubní technik Václav Rybák a MUDr. Karel Rybák, choroby vnitřní a chirurgie. Také Dobešů, Marků, Uhrů. Kollmannů, Korsů a jak bylo obvyklé u těchto domů služebné Marie Vodová a Pavla Höpfnerová. V domě též přechodně sídlil živnostenský inspektorát. Rybáků dům se štukaturami v historizujícím provedení z konce 19. století byl odstřelen v roce 1981. Poté zde byl postaven objekt pro oddělení pasů a víz (v roce 1990 se stály na pasy fronty). Předtím sídlila „pasovka“ v ulici 28. října.

DRBNA HISTORIČKA: Socha Jana Valeriána Jirsíka je replikou. Proč originál zmizel?

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko soše Jana Valeriána Jirsíka. Ta stojí u Černé věže od roku 1993. Původní socha však stála v centru Českých Budějovic od roku 1926. Proč poté zmizela?

Koldomu dům 23a nepřekážel, ale radnice velmi chtěla z Pražské, tehdy to byla třída Míru, vytvořit vzorovou třídu velkoměstského typu. V roce 1952 končila na Sokolském ostrově předposlední etapa Závodu míru, údajně bylo na stadionu 15 000 diváků, a na počest toho byla Pražská, tehdy třída E. Beneše, přejmenována na Třídu míru. Na Pražské bývala kašna a aleje, nakročeno tedy Pražská měla.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jana Schinka

Štítky drbna historička, české budějovice, historie, pražská, ulice, jan schinko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Na Pražské pokračoval v rodinné tradici mědikovectví Václav Rybák  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.