Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Socha Jana Valeriána Jirsíka je replikou. Proč originál zmizel?

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko soše Jana Valeriána Jirsíka. Ta stojí u Černé věže od roku 1993. Původní socha však stála v centru Českých Budějovic od roku 1926. Proč poté zmizela?

Víte, proč zmizel originál sochy J. V. Jirsíka?

Celkem hlasovalo72 čtenářů

U paty Černé věže vedle průčelí katedrály sv. Mikuláše v ulicí U Černé věže byla dne 2. října 1993 slavnostně odhalena replika sochy Jana Valeriána Jirsíka. Replika znamená, že jde o přesnou kopii původní sochy, která byla za velké slávy odhalena dne 28. září 1926. Za německé okupace byla bronzová socha zabavena pro válečné účely z rozhodnutí německého komisaře města Davida.

Zachoval se jen sádrový model, podle kterého byla socha znovu odlita před rokem 1993 v Dvořákově slévárně v Praze - Šeberově. Socha a podstavec jsou poměrně vysoké v souladu s výškou Černé věže. Menší socha by byla pohledově „utopená“ a ještě vyšší příliš vertikální, Černá věž to koriguje. Málokdo si tak detailně všimne, jakou měl vlastně J. V. Jirsík tvář. Je to původně dílo našeho předního sochaře Josefa Václava Myslbeka, který podobu J. V. Jirsíka nastudoval.

DRBNA HISTORIČKA: V Malém pivovaru se střídaly živnosti, měnili se majitelé

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko centru Českých Budějovic. Zaměřil se na křižovatku ulic Karla IV. a Kněžské, kde je i Malý pivovar. Ten má za sebou bohatou historii, která sahá až do 18. století.

Jan Valerián Jirsík (pokřtěn Jan Viktorín Jirsík) se narodil v Kácově dne 19. června 1798 a zemřel 23. února 1883 v Českých Budějovicích. Byl to český katolický duchovní, spisovatel, vlastenec, národní buditel V letech 1851 až 1883 působil ve městě jako v pořadí čtvrtý biskup. Z titulu své funkce zasedal na českém zemském sněmu a v Říšské radě. Na mandát v Říšské radě rezignoval 8. října 1863.

Ve městě vybudoval česko - jazyčné školství. Založil v roce 1868 první české gymnázium v dnešní Skuherského ulici, jež v prvních letech udržoval z vlastních prostředků. Pozval do města notredamky, aby zde založily Na Sadech v roce 1871 dívčí školy U sv. Josefa. Zasloužil se o ústav hluchoněmých Mariánském náměstí. Vedl neustále verbální boje s německy mluvící radnicí, které kladla českému školství rozličné překážky, formální i neformální, někdy až hysterické (je zaznamenáno, že tak činil zejména politik Rziha, což byl ve skutečnosti původně Říha).

DRBNA HISTORIČKA: Sokolové si Malý mlýn předělali na plovárnu. Navštěvoval ji každý

V dnešním díl Drbny historičky se od Jana Schinka dozvíme něco o Malém mlýnu v Českých Budějovicích. Víte, kde býval? Sokolové si ho předělali na plovárnu, kterou podle dřívějších novin navštěvoval každý. Postihl ho ale těžký osud, když v roce...

Na znovuodhalení monumentálního pomníku Jana Valeriána Jirsíka se podílel Klub přátel města s předsedou Karlem Kakuškou. Poněkud zvláštní je, že pomník J. V. Jirsíka stojí v ulici U Černé věže, která se jeden čas za socialismu jmenovala Jirsíkova. Logiku by mělo, že J. V. Jirsík stojí ve „své“ Jirsíkově ulici. Po roce 1990 se o tom na radnici diskutovalo, stručně řečeno plus mínus, až se stanovil název Jirsíkova pro ulici jinde vedoucí od Malše kolem divadelních domu k Mlýnské stoce.

J. V. Jirsík byl s poctou pohřben na staroměstském hřbitově, ale hřbitov je dnes většinou zavřený, navíc porostlý listnatým lesem, čímž věhlas historického staroměstského hřbitova ustupuje. Na rohu ulic Jírovcovy a Šrámkovy máme od roku 1990 Gymnázium J. V. Jirsíka, které se už jednou v letech 1969 až 1971 tak jmenovalo. Potom radnice školu přejmenovala na gymnázium Karla Šatala. Dříve se Mariánské náměstí jmenovalo Jirsíkovo. Hovorový termín pro školu je Jirsíkárna. Jan Valerián Jirsík je tedy stále hodnotně zastoupen v topografii města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jana Schinka

Štítky drbna historička, české budějovice, historie, socha, jan valerián jirsík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Socha Jana Valeriána Jirsíka je replikou. Proč originál zmizel?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.