Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co chtějí politici měnit v centru města? Auta, zeleň a nepořádek

Pokud byste mohli okamžitě změnit jednu věc v centru města, jaká by to byla a proč? A jak byste ji změnili? Na to jsme se zeptali v dalším dílu politické koridy zástupců politických stran a hnutí v Budějcích. Žádné velké překvapení se nekonalo, měnila by se doprava, zeleň a odpadky.

Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP09)

Alespoň na dvou stranách náměstí bych zrušil možnost parkování a omezil vjezd motorových vozidel. Výjimky by platily pro zásobování v určitý čas, pro lidi, kteří tam bydlí, případně pro MHD. Důvod je prostý, náměstí má být pro lidi, ne pro auta. Pohyb chodců a cyklistů musí být volný a bezpečný. Náměstí lze dopravně obsluhovat jen ze tří ulic – z Biskupské, z Karla IV. a U Černé věže. Nástroji mohou být kromě dopravního značení a stavebních úprav klidové zóny například výsuvné sloupky na vozovce nebo zpoplatnění vjezdu mimo stanovenou dobu.

Viktor Vojtko (STAN a Čisté Budějovice)

V historickém centru města je v současnosti několik větších problémů, které si zaslouží pozornost. Tím hlavním je nejspíš dopravní situace a parkování, ale zmínit lze i stav povrchu některých ulic nebo chování návštěvníků centra. Celkově jde o způsob, jakým se k centru města chováme. A ten bych rád změnil – centrum by mělo být místem, kam stojí za to obyvatelům zamířit i v případě, že nepotřebují něco vyřídit na úřadech nebo projet autem na druhou stranu. K tomu je třeba dořešit dopravní uspořádání a zklidnit dopravu, posílit nabídku atraktivních služeb a obchodů, omezit vizuální smog a dostat do centra více zeleně a květin.

Petr Braný (KSČM)

Ve městě by bylo potřeba několik změn, ale za aktuální proveditelnou změnu považuji zastavení přehřívání města hlavně v centru. V centru města totiž teplota je o v průměru o 8 stupňů Celsia vyšší než třeba ve Stromovce. Přehřívání pomůže zastavit výsadba zeleně, na náměstí lze vysadit stromy mezi historickou dlažbou a začátkem parkovací plochy a následně by vysazování zeleně mohlo pokračovat směrem z centra na všechna vhodná místa.

Lukáš Mareš (Piráti)

Těžká otázka. Těch věcí, které mě v centru města pálí, je hned několik. Ale v současné době vnímám nejintenzivněji otázku úklidu veřejných prostranství. Vadí mi odpadky na chodníku, okenních římsách, nejvíce pak haldy nedopalků mezi dlažebními kostkami. Nepořádek vzniká, do svědomí si můžeme sáhnout všichni. Město by ho nicméně mělo umět efektivně uklidit, jak je standardem ve městech západní Evropy. Od dubnové akce "Ukliďme Česko" se bavím tím, že vidím-li někde papírek nebo kus celofánu, neremcám, kousnu se do rtu, ohnu hřbet, seberu ho a hodím do nejbližšího koše. Mám pak lepší pocit i karmu. Doporučuji!


Jiří Svoboda (ANO), Martin Kuba (ODS) a Juraj Thoma (HOPB) na dotaz redakce neodpověděli.

Foto Jana Kroneislová

Štítky politická korida, politika, České Budějovice, centrum města, Tomáš Bouzek, TOP 09, KDU-ČSL, Karel IV. Lucemburský, Viktor Vojtko, Martin Kuba, Juraj Thoma, Jiří Svoboda

POLITICKÁ KORIDA: Co chtějí politici měnit v centru města? Auta, zeleň a nepořádek  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.