Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Dráhy nasadí na Lipně zkušebně vlaky RegioPanter, prověří možný trvalý provoz

České dráhy (ČD) zahájí 5. prosince zkušební provoz jednotek RegioPanter na trati 195 Rybník – Lipno nad Vltavou. Národní dopravce je tam bude nasazovat nepravidelně o víkendech, aby prověřil technické možnosti jejich trvalého provozu na této trati. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí ČD Lukáš Kubát. Starostové obcí kolem Lipna případný trvalý provoz vítají.

„Trvalé provozování (RegioPanterů) na této trati by umožnilo zavedení pohodlných přímých vlaků z Českých Budějovic přes Rybník až do Lipna nad Vltavou, které můžou přispět i k dalšímu rozvoji lipenského regionu,“ uvedl ředitel oblastního centra obchodu Západ Českých drah Martin Hurajčík.

Zkušební provoz zahájí zvláštní vlak, který odjede z Českých Budějovic do Rybníka a dále do Lipna nad Vltavou 5. prosince v 11:04. V stejný den nasadí ČD jednotku RegioPanter i na dalších vybraných pravidelných vlacích mezi Rybníkem a Lipnem.

Starostové některých obcí vlaky vítají

Soupravy RegioPanter jsou moderní bezbariérové elektrické jednotky s klimatizací, uvedly ČD. Cestujícím nabízí také wi-Fi, zásuvky pro dobíjení elektroniky a místa pro přepravu kočárků a kol. V Jihočeském kraji jezdí zatím čtyři nízkopodlažní elektrické soupravy RegioPanter řady 650 se dvěma vagony na trati Strakonice - České Budějovice - České Velenice. Příští rok jich v kraji přibude dalších deset nových.

Starostové některých obcí kolem jezera možný trvalý provoz těchto vlaků mezi Rybníkem a Lipnem vítají. „Bylo by mnohem lepší, kdyby lidé víc využívali železniční dopravu na Lipno. Hlavně v letních měsících je přetížený směr přes Český Krumlov a Černou v Pošumaví a průtah přes Vyšší Brod. Pro jednodenní, půldenní výlet, co jezdí rodiny s dětmi, by to bylo ideální,“ řekl starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák (Vyšší Brod I.).

Také starosta Horní Plané Jiří Hůlka (Pro Horní Planou Společně I) vítá snahu dostat co nejvíc lidí do hromadné dopravy, přestože obec leží na jiné trati, kde vlaky provozuje firma GW Train. „Každé zlepšení je přínosem,“ řekl Hůlka.

První zkoušky elektrické soupravy RegioPanter řady 650 na trati Rybník - Lipno nad Vltavou udělaly ČD loni v říjnu. Firma prověřila technické parametry a jízdu v obloucích o poloměru menším než 150 metrů. ČD testovaly tyto vlaky i na trati Tábor a Bechyně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky ČR, železnice, České dráhy, Lipno nad Vltavou, Vodní nádrž Lipno, RegioPanter, starosta, rybník, České Budějovice, Jiří Hůlka, Martin Hurajčík, Vyšší Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Dráhy nasadí na Lipně zkušebně vlaky RegioPanter, prověří možný trvalý provoz  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.