Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj hledá dobrovolníky, kteří pomohou Ukrajincům na letišti

Jihočeský kraj má na svém webu rozcestník pro ty, kteří chtějí pomoci Ukrajincům zasaženým válkou. Lidé tam mohou nabízet ubytování či nejrůznější materiál. Přidávají se také některá města v regionu. Například Prachatice pomohou zájemcům z Ukrajiny hledat práci.

Pomoc pro Ukrajince se snaží zprostředkovat některá města či Jihočeský kraj. „Pro pomoc ukrajinským uprchlíkům urgentně hledáme dobrovolníky na pomoc v přijímacím středisku na letišti v Českých Budějovicích – Plané. Náplní jejich práce je pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny s vyřízením registrační procedury,“ informovala mluvčí krajského úřadu Hana Brožková.

Zájemci, kteří budou pomáhat s vyplňováním papírů či tlumočením, se mohou nahlásit na adrese pomahameUkrajine@kraj-jihocesky.cz. „Nemusíte být nutně tlumočníky nebo rodilými mluvčími ukrajinského jazyka, ale je to samozřejmě výhoda,“ přidala Brožková.

Na internetových stránkách Jihočeského kraje je nově rozcestník pro ty, kteří chtějí Ukrajincům pomoci. Informace tam najdou ti, kteří nabízí ubytování, jihočeské obce nebo třeba lidé, jenž by chtěli darovat nejrůznější materiál. Užitečné informace tam najdou i samotní váleční uprchlíci. V neděli večer řekl hejtman Martin Kuba (ODS), že kraj pomůže všem, kteří to potřebují. 

V Prachaticích pomohou s hledáním práce

„Situace je vážná a předpokládáme, že i do Českých Budějovic a okolí budou směřovat desítky, možná stovky rodin, o které se bude třeba postarat. Proto jsem na nedělní dopoledne svolal krizový štáb města a zástupce zde působících neziskových organizací, abychom si vzájemně sdělili své možnosti poskytované pomoci a svou činnost vzájemně koordinovali. Vůle našich občanů pomáhat válkou postižené zemi a prchajícím je velká a v rámci ORP České Budějovice je potřeba řídit centrálně veškeré aktivity tak, aby byly skutečně efektivní,“ vzkázal českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

Právě na stránkách krajského města najdou zájemci řadu užitečných odkazů na organizace, které zprostředkovávají pomoc pro Ukrajince v Česku či zahraničí. 

Krajský úřad pošle Ukrajině zdravotní pomůcky za sedm milionů korun

Jihočeský kraj pošle Ukrajincům zdravotnický materiál v hodnotě sedm milionů korun. Jde o materiál, díky kterému bude možné ošetřit raněné. Dohromady ho daly nemocnice po celém regionu, informoval krajský úřad.

Aktivitu projevilo také například město Prachatice. „S ohledem na aktuální dění si plně uvědomujeme, že mnozí Ukrajinci prchají před válkou směrem na západ, chápeme jejich pohnutky a jsme jim jako město připraveni v rámci našich možností být v co nejvyšší míře nápomocni,“ reagoval starosta města Martin Malý (Nezávislý).

Město má k okamžitému využití zhruba 10 bytů a podobný počet bude k dispozici v dohledné době. S Jihočeským krajem jedná o tom, že by se mohly využít ubytovací kapacity centra Dřípatka. Tam se nachází 40 lůžek. Prachatice pomohou také zájemcům z Ukrajiny hledat práci. Informace o možné pomoci lze získat na telefonu 732 697 657.

Na pomoc Ukrajině a uprchlíkům chtějí dát Prachatice půl milionu korun. Částku ještě musí schválit zastupitelé na mimořádném zasedání 7. března. Jednat budou i o tom, zda s ohledem na účast Běloruska na válce proti Ukrajině pozastaví partnerství s běloruským městem Rogačevo.

Ukrajině pomáhají také nejrůznější neziskové organizace či spolky. Po celém regionu se konají různé kulturní akce, při nichž se vybírají finance na zemi zasaženou válkou. Například v neděli 6. března pořádá sbor Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka koncert v českobudějovickém Kostele svaté Rodiny, kde bude dobrovolný vstup. Vybrané peníze pošle sbor organizaci Člověk v tísni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ukrajina, jižní čechy, České Budějovice, pomoc, letiště, dobrovolníci, vybavení, Jihočeský kraj, válka, Prachatice, uprchlík, Planá, Martin Kuba, Jan Valerián Jirsík, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj hledá dobrovolníky, kteří pomohou Ukrajincům na letišti  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.