Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Budějovice mají přijmout přes tisíc Ukrajinců. Město uvolní na náklady spojené s krizí 10 milionů

Stravování ve školách, nová autobusová linka nebo třeba vybavení bytů. To jsou jen některé náklady spojené s přijetím válečných uprchlíků pro město České Budějovice. Jelikož je potřeba více financí, rozhodlo se vedení města navýšit objem peněz z původních pěti na deset milionů korun. Milion zamíří na sbírku organizce Člověk v tísni.

Vedení radnice chtělo původně vyčlenit pět milionů korun, potřeba je ale více peněz. Rostou náklady mimo jiné spojené se stravování ve školých, dopravou či vybavováním bydlení.

„Situace se velmi rychle mění a ukazuje se, že uvažovaná částka pět milionů korun je nízká. Proto jsme se ji rozhodli navýšit. Důvodem, proč chceme část peněz dát Člověku v tísni, je ten, že tato organizace má naši největší důvěru,“ uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

Podle přepočítaného přerozdělení mezi obce by zatím České Budějovice měly poskytnout zázemí 1 400 uprchlíkům z Ukrajiny. Svoboda uvedl, že v nejbližší době budou kapacity města vyčerpány, proto jeho vedení hledá další možnosti. „Jednáme například s výstavištěm, abychom mohli využít prostory například pro školní výuku nebo třeba i pro ubytování. Uvidíme, jak se situace podle počtu uprchlíků bude vyvíjet,“ řekl primátor.

Zástupci města řeší také možnost ubytovat Ukrajince v areálu bývalých kasáren na Žižkově třídě. Tam by mohlo najít zázemí až 150 lidí. 

Z jižních Čech dorazila do ukrajinského Lvova zásilka léků za 13 milionů korun

Do ukrajinského Lvova dorazila dodávka léků pro pacienty dětské psychiatrie a pro pacienty s cystickou fibrózou v hodnotě 13 milionů korun. Na přímou žádost ukrajinského ministerstva zdravotnictví ji zorganizoval ředitel Dětské psychiatrické...

Dnešní návrh zastupitelstva podpořila i opozice. Podle jihočeského hejtmana a opozičního zastupitele Martina Kuby (ODS) se počet lidí z Ukrajiny v Česku bude zvyšovat. „Příliv uprchlíků se v posledních dnech zřejmě zpomalil tím, že lidi na Ukrajině zůstávají sevření v obklíčených městech. Jakmile se ale otevřou humanitární koridory pro průchod, lze očekávat, že v krátké době sem přijde další vlna migrantů,“ uvedl Kuba.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Ukrajina, jižní čechy, České Budějovice, pomoc, dobrovolníci, vybavení, zastupitelstvo, uprchlík, peníze, Člověk v tísni, Jiří Svoboda, Martin Kuba, ANO 2011, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice mají přijmout přes tisíc Ukrajinců. Město uvolní na náklady spojené s krizí 10 milionů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.