Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Jihočeské letiště vyhlíží pravidelné odlety na jih. V areálu vzniká parkoviště

Testují proces odbavení a staví nové parkoviště, které bude zdarma. Jihočeské letiště České Budějovice na začátku srpna vyšle první cestující k moři. Lidé odtud budou létat do Turecka a na řecké ostrovy.

První letadlo z Českých Budějovic zamíří do turecké Antalye 2. srpna, následovat budou další lety pravidelně jednou týdně. Další destinací, kam turisté z jihu Čech zamíří, je ostrov Rhodos v Řecku. Tam se první letadlo vypraví 7. srpna. Od neděle 13. srpna pak přibude také další spoj, a to na ostrov Kréta. 

Využívat je budou klienti společnosti Čedok. „Prodeje zájezdů z Českých Budějovic překonaly naše původní odhady, proto na letošní léto přidáváme už třetí destinaci a budeme létat od srpna navíc i na řeckou Krétu. Prodlužujeme také sezónu o další termíny u odletů na Rhodos a do turecké Antalye. Nejvíce klienti z jižních Čech rezervují pobyty online na našem webu nebo svou příští dovolenou vybírají na našich pobočkách, nejčastěji v Českých Budějovicích, Písku nebo Táboře,“ řekl na počátku letošního roku Stanislav Zeman, generální ředitel Čedoku. 

K dispozici jsou stále termíny na konec srpna až říjen. Zatímco Čedok prodává zájezdy, areál letiště se připravuje na zahájení provozu, které se rychle blíží. 

Řidiči projíždějící kolem letiště po hlavní silnici spojující České Budějovice s Rakouskem si všimli, že se nedaleko ranveje staví. 

Poletíte na dovolenou z Jihočeského letiště České Budějovice?

Celkem hlasovalo1871 čtenářů

Co tam stavební firma buduje, shrnula na dotaz Budějcké Drbny mluvčí letiště Martina Vodičková„Ten čilý ruch, který je vidět z E55 v areálu Letiště České Budějovice, je příprava parkoviště pro cestující. Toto parkoviště bude spojovat s terminálem v době odletů a příletů kyvadlová doprava, kterou připravujeme ve spolupráci s Dopravním podnikem města České Budějovice,“ popsala. 

Parkování, které bude sloužit cestujícím, budou moci lidé využívat zatím zdarma. „Můžeme ujistit všechny naše pasažéry, že máme připravené dostatečné množství parkovacích míst,“ informovala mluvčí v tiskové zprávě. 

Nikdy mě neuvidíte sedět v křesle za ředitelským stolem. Projekt letiště je velmi unikátní, říká nový ředitel Trhlík

Letectví se věnuje téměř celý život. Prošel všemi možnými pozicemi a od poloviny března se stal novým ředitelem Letiště České Budějovice. Proč si vybral zrovna jih Čech? A v čem je podle něj projekt letiště unikátní? Nejen to prozradil Ivan Trhlík...

Investice není nijak zvlášť složitá. Stavební firma především zpevňuje plochy podél silnice E55. „Ve výběrovém řízení zvítězila společnost ProTeren s nabídkou 1,8 milionu korun včetně DPH. Předpokládáme, že tam budou nějaké vícepráce, a tak pravděpodobně skončím na částce okolo dvou milionů,“ řekl redakci náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS), ktrerý má na starosti finance a investice. 

On i náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák (ČSSD) potvrdili, že bude hotovo do 2. srpna, kdy mají první cestující vyrazit směr Turecko. Krák zároveň připomněl, že si letiště v uplynulých týdnech opakovaně vyzkoušelo proces odbavení cestujících. 

Do všech tří destinací začne z Českých Budějovic exkluzivně pro Čedok létat letecká společnost Smartwings. Firma bude používat letadla typu Boeing 737 až pro 189 cestujících v ekonomické třídě. Cestovní kanceláři Čedok zaplatí letiště za reklamu na lety z jihu Čech zhruba čtyři miliony korun.

V květnu Budějcká Drbna informovala o záměru kácení části lesa poblíž ranveje na ploše téměř 40 hektarů. Zástupci letiště tehdy vysvětlili, že tato akce nemá přímou souvislost se zahájením provozu na letišti v roce 2023.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík, Jakub Bartoš a Jihočeské letiště České Budějovice a.s.

Štítky jihočeský kraj, české budějovice, letiště, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské letiště vyhlíží pravidelné odlety na jih. V areálu vzniká parkoviště  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.