Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Doprava na náměstí se musí vrátit do původního stavu, rozhodl soud

Šlo o jedno z nejkontroverznějších rozhodnutí bývalého vedení radnice. Dopravní změny kolem náměstí měly zajistit zklidnění dopravy v centru města. Teď se ale bude muset všechno vrátit do původního stavu. Rozhodl o tom Krajský soud v Českých Budějovicích.

Jen málo témat vyvolalo v minulém roce tolik reakcí, jako dopravní změny v centru města. Od poloviny července 2022 začalo na náměstí Přemysla Otakara II. platit nové dopravní značení, které zcela proměnilo provoz. Zrušena byla oblíbená zkratka, díky které se lidé dostali rychleji z ulice Na Sadech do ulice Mánesova. V části ulice U Černé věže vznikla pěší zóna mezi Hroznovou a Kanovnickou a změnila se také průjezdnost ulice Biskupská. Kromě toho došlo ke zrušení návštěvnických stání na severní straně náměstí. Ta se navíc měla podle původních plánů pro motoristy úplně uzavřít. Od tohoto záměru ale nakonec bývalé vedení radnice upustilo. 

Doprava v centru Českých Budějovic se změní. S čím musí řidiči počítat?

Od pondělí 11. července začnou platit nová dopravní opatření v centru Českých Budějovic. Změní se tam průjezdnost některých ulic, nebude možné využívat náměstí jako zkratku a například před katedrálou v ulici U Černé věže vznikne pěší zóna.

A upustit se nakonec bude muset od všech zavedených změn. Na základě rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích se musí doprava na náměstí vrátit do původního stavu. „Soud rozhodl tak, že do 28. února nejpozději musíme vše vrátit do původního stavu. To znamená, že všechna ta opatření, která byla zavedená, se zruší," řekl první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Rozhodnutí krajského soudu

Navrh na zrušení zavedených změn podala k soudu v září 2022 společnost Solná brána, která sídlí v České ulici. Podle rozsudku, který má redakce k dispozici, nebyl projekt na úpravu parkování na náměstí a nový systém jednosměrek správně připraven. Nedostatky shledal soud například v samotné projektové dokumentaci, na základě které byly změny v centru zavedeny. „V prvé řadě je výrok opatření obecné povahy nekonkrétní a nejednoznačný. Je z něho pouze zřejmé, že stanovuje místní trvalou úpravu provozu na místních komunikacích,“ stojí v rozhodnutí soudu. Není ale například jasné, o jaké konkrétní úpravy, a na kterých komunikacích, se jedná.

V závěru celého rozsudku soud uvádí, že opatření obecné povahy je nepřezkoumatelné, a to pro nesrozumitelnost.

Nové řešení představí radnice na podzim

Od března se tak bude muset vše vrátit do původního stavu. Nové vedení města, které změny ještě před jejich zavedením kritizovalo, se ale bude dopravou v centru podle Maroše zabývat. „Samozřejmě se k tomu nevrátíme v té současné podobě. Ale něco to ukázalo a my nebudeme říkat jen proto, že to vymyslel někdo jiný, že to bylo k ničemu. Vezmeme si data, jak se náměstí zklidnilo nebo nezklidnilo a přijdeme s nějakým řešením," komentoval náměstek primátorky. Nové řešení podle něj radnice představí během podzimu.

Foto: Jan Luxík

Neoprávněné pokuty

Problém může nyní nastat také kvůli pokutám, které město od zavedení dopravních změn v centru města, udělilo. A že jich nebylo málo, je zřejmé z dřívějšího vyjádření mluvčí městské policie Věry Školkové. V období od 11. července do 31. října 2022 řešili strážníci celkem 1 400 přestupků porušením některého z nových dopravních značení. „Nejvíce přestupků jsme zaznamenali v Biskupské ulici, kde řidiči nerespektují dopravní značku zákaz vjezdu všech vozidel a projíždí ji v protisměru," uvedla tehdy Školková.

Vzhledem k rozhodnutí soudu byly pokuty uloženy neoprávněně. „Pokud by někdo chtěl nárokovat peníze zpět, protože dostal pokutu tam, kde de facto neměl, tak tam asi budeme muset peníze vracet. Nic jiného nám pravděpodobně nezbyde," řekl redakci Maroš.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky doprava, město, české budějovice, uzavírky, krajský soud, zklidnění dopravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Hes

Co se soud cpe do výhradních pravomocí zastupitelstva!!! Náměstí otevřel pro auta zkorumpovanej pravicovej prtmátor! A když po letech zastupitelstvo konečně došlo k
správnému závěru že auta do historického centra nepatří tak nějakej tzv.NEZÁVISLÝ soudce ho sestřelí!! Pan soudce zřejmě patří mezi ty piráty silnic co si tudy krátí cestu!!!

Pátek, 13. ledna 2023, 17:48Odpovědět

Richard Schmidtmajer

Z městských strážníků udělali ovce. Místo aby řešili přestupky po celém městě stačily jim žně na náměstí.

Pátek, 13. ledna 2023, 10:32Odpovědět

Doprava na náměstí se musí vrátit do původního stavu, rozhodl soud  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.