Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedno z nejstarších knihkupectví v kraji nezavřela ani vládní opatření. Knížky prodávají z okénka

Knihkupectví Duha v Českých Budějovicích, jedno z nejstarších v kraji, otevřelo kvůli koronavirovým omezením výdejové okénko. Chodí stálí zákazníci i noví, jež Duha získává přes sociální sítě. Denně dorazí kolem deseti lidí, tržby jsou proti běžnému stavu třetinové. V malém knihkupectví, kam se vejde pár lidí, stále balí knížky do papíru a převazují stužkou.

Před dveřmi je stolek, přes nějž prodavačka knihy lidem podá. Okénko funguje od 26. října. Dušková doufala, že v listopadu a prosinci zčásti dohoní jarní výpadek tržeb, jenže přišla další vlna pandemie.

"Nakladatelé si šetří největší pecky na tohle období. Měli jsme na cestě spoustu krásných knížek, o kterých jsem věděla, že o ně bude zájem. Naše miniknihkupectvíčko má řadu stálých zákazníků, kteří už měli záznamy na některé knihy," řekla zakladatelka a majitelka knihkupectví Monika Dušková. Dohodla se s nimi, kdy můžou přijít. Díky sociálním sítím objevují prodejnu v Plachého ulici i noví zákazníci.

"Přicházejí s cílem pomoci malému knihkupectví, a toho si nesmírně vážím. Ta radost je oboustranná: mají radost z toho, že dostali knížku, na kterou se těšili, a já mám radost, že tam nesedíme zbytečně. Okénko funguje, abychom nebyli úplně odstřiženi od světa, ale nedá se to absolutně srovnat s běžným provozem," řekla 55letá majitelka.

Mrzí ji, že musely zavřít i malometrážní prodejny. "Naše knihkupectví je opravdu maličké, když jsou tam dva lidé, je už narváno," řekla Dušková, podle níž lze prostor snadno dezinfikovat a vyvětrat. Roční obrat má v milionech, bude ráda, když letos neskončí ve ztrátě.

Dobře se prodávají historické romány, obyvatelé Budějovic kupují jako patrioti i díla místních spisovatelů, k nimž patří Jiří Hájíček, Jan Štifter či Jaromír Jindra, také knihy o Budějovicích a Šumavě.

V Duze pracuje ona a tři kolegyně, které jsou v důchodu. Zájem za 28 let nekolísá. Knihkupectví staví na osobním přístupu. Nemá velké skladové zásoby, tak zákazníci musí někdy čekat, než se kniha objedná a přijde.

"A oni opravdu počkají a nejdou si ji koupit jinam. Já to tak měla vždy, být pro někoho tím, kdo poradí, pomůže. A od nás si knihu ještě stále odnášejí zákazníci zabalenou do papíru převázanou stužkou, v prosinci balíme výhradně do vánočního papíru, to vítají zejména pánové. Knížka není běžné zboží, zabalení do papíru si zaslouží," řekla Dušková.

Duhu otevřela 4. listopadu 1992. Pořádala i autogramiády, mezi hosty byli Waldemar Matuška se ženou, Olga Sommerová, Vlastimil Vondruška, Zdeněk Šmíd či Lenka Lanczová. Někteří zákazníci jsou věrní. "Za ta léta už máme celé rodiny. Když u nás nakupuje maminka, tak v prosinci přijdou dcery, protože ví, že já budu vědět, co má ráda," řekla majitelka.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky ČR, koronavirus, literatura, služby, knihy, Č. Budějovice, kniha, papír, České Budějovice, Waldemar Matuška, Jiří Hájíček, Vlastimil Vondruška, Zdeněk Šmíd, Olga Sommerová, Lenka Lanczová, Jan Štifter, sociální síť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedno z nejstarších knihkupectví v kraji nezavřela ani vládní opatření. Knížky prodávají z okénka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.