Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Uteč – Skryj se – Bojuj. Policisté spolu s krajem představili projekt Ozbrojený útočník ve škole

Policisté spolu s Jihočeským krajem dnes představili pokračování preventivního projektu „Ozbrojený útočník ve škole.“ Celkem 5 dílů je připraveno pro základní a střední školy v jižních Čechách. Smyslem a cílem projektu je připravit žáky, ale i zaměstnance školy, na hrozbu útoku ozbrojeného útočníka, přímý kontakt s útočníkem nebo správné vyhodnocení krizové situace.

Policejní preventisté a instruktoři s tímto interaktivním materiálem začnou pracovat od letošního roku v Jihočeském kraji. Jako příklad dobré praxe bude tato nová metodika se základním zaškolením v druhé polovině letošního roku nabídnuta všem policejním ředitelstvím v České republice.

„S tímto projektem jsem si uvědomil, jak je důležité, abychom my učitelé měli otevřené oči. Všímat si, když někdo začíná víc chybět, když někdo dává na sociální sítě nějaké nenávistné komentáře. Je to vlastně rukavice vhozená ředitelům škol, jestli dobře ví o svých zaměstnancích. Důvodem, proč se někdo může za dva nebo za tři roky přijít pomstít do školy, kam chodil, může být i přehlížená šikana ze strany učitele nebo nějaký jiný problém,“ uvedl ředitel Obchodní akademie a jazykové školy Písek Pavel Sekyrka.

Na projektu se podílel Jihočeský kraj, Policie ČR a v neposlední řadě také zdravotnická záchranná služba. „Po událostech, které se udály ve Žďáru a Uherském Brodě jsme si řekli, že je třeba připravit naše děti na situaci, kdy budou muset reagovat na nějaké bezpečnostní riziko. Ze začátku jsem byla hodně skeptická, abychom neudělali další „chlebíčkový projekt,“ který skončí u prezentace, konference a výstavy fotek,“ řekla hejtmanka Ivana Stráská, která je přesvědčena o tom, že projekt může pomoci připravit učitele i děti na případnou stresovou situaci.

Pomocí filmů plánují realizátoři projektu proškolit více škol za výrazně kratší dobu. Uplynulé tři roky ukázaly, že téma je velmi aktuální i důležité a zájem škol o tuto problematiku zdaleka přesahuje školicí možnosti stávajícího sedmnáctičlenného týmu. „Nebylo to vůbec nic jednoduchého. Díly jsou na téma: Skryj se, Uteč, Bojuj. Je tam i díl, který je zaměřený na stavění barikády nebo na první pomoc. Bohužel jsme narazili i na situaci, kdy paní učitelka řekla, že má bílou mikinu, kterou si nechce ušpinit a od zraněného odchází pryč. Naopak dokáží překvapit učitelé, u kterých by to nikdo nečekal. Nemůžeme udělat nic jiného, než ukázat učitelům, že to jde,“ dodal tiskový mluvčí policie Jiří Matzner

Foto pcr.cz

Štítky útok, škola, policie, záchranáři, zbraň, projekt, Jihočeský kraj, Česko, Ivana Stráská, Policie České republiky

VIDEO: Uteč – Skryj se – Bojuj. Policisté spolu s krajem představili projekt Ozbrojený útočník ve škole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.