Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Budějce do letiště příští rok investují kolem 36 milionů. Podíl ale chtějí stále prodat

Kolem 36 milionů korun chce příští rok město investovat do letiště v Plané. Stále ale jedná s krajem o tom, že svůj padesátiprocentní podíl ve společnosti prodá. Podle některých politiků je projekt letiště od začátku pro město špatně nastavený. Město si chce nechat vytvořit posudek, který vyčíslí hodnotu společnosti.

V návrhu rozpočtu na příští rok počítá město pro letiště s částkou kolem 36 milionů korun. Částka by podle náměstka primátora Viktora Lavičky (ANO) měla pokrývat alespoň částečné potřeby letiště. Původní investice do společností měla být přitom podle požadavku dvojnásobná. Radní ale už před časem upozornili, že taková částka je pro městský rozpočet neúnosná.

„Stále probíhají intenzivní jednání mezi městem a Jihočeským krajem. Nepředpokládáme, že bychom se v akciové společnosti dále angažovali. Pro začátek roku je v rozpočtu připravena tato částka, ale věříme, že na jaře ten vzájemný vztah vyřešíme,“ uvedl tento týden náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Pro případný prodej bude důležitě znát cenu společnosti. Město si proto chce nechat vypracovat znalecký posudek. „Je to naprosto nezbytný krok. Shodli jsme se na tom, že vybereme jednoho znalce, který by to udělal a na základě toho výstupu budou probíhat další jednání,“ popsal Tomáš Bouzek (TOP09).

Město nejspíš bude muset poslat do provozu letiště další peníze. O prodeji podílu ale stále uvažuje

Město nejspíš nestihne letos projednat případný prodej podílu v akciové společnosti Letiště České Budějovice. Znamená to, že bude muset poslat do provozu další peníze. Už v červnu upozornil opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS) na to, že...

Podle něj je celý projekt od začátku pro město špatně nastavený. „Od začátku je to podceněné, nebyla nastavená pravidla pro to, aby to fungovalo. Proto jsou dnes ta jednání tak složitá, protože není nastavený pořádně ani proces určení částky, kterou to letiště bude potřebovat a doteď to probíhalo, že se prostě bratrsky řeklo, že kraj zaplatí půlku a město zaplatí půlku,“ dodal Bouzek.

Tendence k prodeji podílu v akciové společnosti se podle radních objevovaly postupně. „Samozřejmě, že pro město byl impulzem i dopad na rozpočet. Dříve do letiště směřovaly částky kolem 20 milionů korun. Najednou však letiště chtělo 72 milionů korun a navíc management společnosti nebyl ani schopný rozkrýt čísla, která předložil," řekl Lavička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Jihočeské letiště, letiště, Planá, České Budějovice, Jihočeský kraj, akciová společnost, rozpočet, ANO 2011, Tomáš Bouzek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce do letiště příští rok investují kolem 36 milionů. Podíl ale chtějí stále prodat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.