Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ČERVENEC 2021: Formule 1, rušení trvalého pobytu a diamantová svatba. Co vyšlo v červenci v Drbně?

První měsíc prázdnin je pryč a je třeba se ohlédnout za tím, co zajímavého vyšlo v červenci na Drbně. Dominovaly krimi zprávy, nechyběly ale rozhovory, reportáže z terénu, a také články z olympiády.

ROZHOVORY A TÉMATA:

V červenci jsme přinesli rozhovor s hudebníkem a výtvarným umělcem Milanem Caisem. Ten vytvořil sochu pro výstavu Umění ve městě, která je na Lannově třídě. Zobrazuje klasickou zástrčku do elektřiny, která nese jméno Disconnected a má upozorňovat na digitalizaci, závislost na energii, ale i na aktuální téma blackoutu.

Letošní léto je ve znamení koupacích mol. Ta se kromě už tradičních místo rozrostla i v dalších koutech města. Jedno přibylo například u Maláku a kromě koupání slouží také k opalování. Jde o deváté molo v Budějcích. 

Přinesli jsme také reportáž o rekonstrukci zámecké vodárny v Hluboké nad Vltavou. Technická památka zásobuje zámecké zahrady užitkovou vodou od 16. století. Památkáři v červenci spustili obě Francisovy turbíny z roku 1908. Náklady na opravu přesáhly pět milionů korun.

V červenci jsme také psali o skandálu ze Včelné u Českých Budějovic. Tady totiž zrušil naštvaný úředník trvalé bydliště ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Důvodem bylo, že se za něj podle svých slov obyvatelé vesnice stydí.

Jak rychle dokážete se třemi kamarády vyměnit přední kola monopostu Formule 1? To si mohli v rámci Red Bull Pit Stop Challenge Live v Kampusu Jihočeské univerzity vyzkoušet dobrovolníci, kteří tak v sobě mohli probudit mechanika a otestovat šikovnost svých rukou.

Šedesát let společného života si v červenci připomněli manželé Morcheovi v obřadní síni budějcké radnice. Lásku a věrnost si slíbili 15. července 1961. I o tom jsme na Drbně psali.

Nečekaný závěr měla akce Aquakosmow Space 2021. Čtveřice potápěčů dosáhla na nový český rekord, když strávila pod vodou 10 dní. Největší překvapení však všem přihlížejícím připravil jeden z rekordmanů Václav Gabriel, když okamžitě po vynoření požádal svou přítelkyni o ruku.

Přinesli jsme také článek o dvou přírůstcích v hlubocké zoo. Tam se narodila dvě mláďata tygrů ussurijských samici Altaice. Ta koťata zprvu před chovateli schovávala.

Olympiáda v Tokiu je bezesporu největší sportovní událostí roku. Právě proto jsme se podívali na to, kdo z Jihočechů bude na hrách reprezentovat Českou republiku. Jde o trojici sportovců.

KRIMI:

Jako jedni z prvních jsme podrobně informovali a zásahu policie a státní veterinární správy, kteří odebrali chovatelce z Jindřichohradecka dvě desítky argentinských dog. Zvířata byla zanedbaná, podvyživená a žila ve špatných podmínkách. Nyní se o ně stará několik útulků po celé republice.

Informovali jsme také o tom, jak z táborské zoo uteklo sedm zubrů evropských. Na jejich výběh totiž spadl strom, který poškodil oplocení. Všechna zvířata se naštěstí podařilo nakonec odchytit.

Informovali jsme také o dvou kuriózních případech, které řešili jihočeští policisté. Nejprve se na tísňovou linku dovolali překvapení kolemjdoucí, kteří si všimli nahého muže v Mlýnské stoce v Budějcích. O pár hodin později policisty zaměstnala žena, která po nich požadovala policejní doprovod.

Ohodnoť článek

Foto Koláž Budějcké Drbny

Štítky co se četlo, přehled, Drbna, Budějcká Drbna, Formule 1, Drbna.cz, rozhovor, olympijské hry, svatba, České Budějovice, Milan Cais, Umění ve městě, trvalý pobyt, Letní olympijské hry 2021, Adam Vojtěch, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČERVENEC 2021: Formule 1, rušení trvalého pobytu a diamantová svatba. Co vyšlo v červenci v Drbně?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.