Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bavorský les se u hranic s Českem rozšíří, zamíří tam tři miliony euro

Ucelení a doplnění o více než 600 hektarů čeká národní park Bavorský les. Do chráněného území se připojí lokalita, která se nachází u hranic s Českou republikou. Vyplývá to z návrhu nařízení Bavorské státní vlády, který zmiňuje mimo jiné investice do zázemí pro návštěvníky za více než tři miliony euro.

Les, který se připojí do areálu národního parku, se nachází u obce Mauth v okrese Freyung-Grafenau. Jde lokalitu nedaleko hraničního přechodu Strážný. „Území leží u státní hranice s Českou republikou a přímo sousedí s národním parkem Šumava. Tím dochází rovněž ke zcelení příhraničních ploch národního parku Šumava,“ uvádí návrh nařízení.

Ten zároveň podrobněji popisuje toto území. Zahrnuje rašeliniště, středohorské potoky či smrkové a horské smíšené lesy. Kromě bohaté flóry v těchto místech žijí zmije obecná, vážka čárkovaná, tetřev hlušec, jeřábek lesní, ledňáček, bobr či vydra. Lokalita je důležitá také pro populaci rysa.

Region bude atraktivnější i pro české turisty

Pozemky na připojeném území o rozloze 605 hektarů patří Svobodnému státu Bavorsko či Bavorským státním lesům. Novinka přinese do regionu také investice. Kromě čtyř nových zaměstnanců a personálních nákladů v hodnotě 180 tisíc euro finance zamíří i do infrastruktury pro návštěvníky. „Na základě požadavků z regionu se dále předpokládají státní investice do nových zařízení pro návštěvníky v rozšířené oblasti s odhadovaným objemem nákladů cca 3,37 milionů euro,“ popisuje materiál.

To bude mít přínos i pro turisty z České republiky. „Rozhodně bude celý tento prostor turisticky atraktivnější, a to i pro návštěvníky z české strany,“ reaguje mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Česká strana je s tou německou dlouhodobě v kontaktu, a tak o záměru dostává pravidelné informace. „O podrobnostech a postupu procesu informoval ředitel (Národního parku Bavorský les, pozn. red) Franz Leibl ředitele Pavla Hubeného při jejich pravidelných setkáních. Bavorské ministerstvo životního prostředí vyzvalo správu a ministerstvo životního prostředí k vyjádření ohledně případné účasti mezinárodní EIA (Vyhodnocení vlivů na životní prostředí, pozn. red),“ informuje Dvořák.

Materiál mimo jiné zmiňuje dlouhodobý záměr, aby na 75 procentech celkové plochy národního parku došlo k tomu, že tam člověk nebude uplatňovat žádný vliv. K tomu mělo dojít do roku 2027, ale nově se tak má stát podle aktuálních předpokladů už s koncem roku 2021.

Před koronavirem tam bylo 1,3 milionu turistů ročně

„Tento postup nabízí šanci ukončit v rozvojových zónách s plochou cca 1 100 hektarů v blízkém časovém horizontu praxi boje proti kůrovci, která je nešetrná vůči přírodě, má negativní vliv na trh se dřevem a je rovněž sporná z právního hlediska ochrany přírody,“ popisuje materiál.

V některých lokalitách má boj sice pokračovat, v těch takzvaných rozvojových, které budou převedeny na přírodní zónu, ale skončí, což podle dokumentu povede k úspoře nákladů ve výši zhruba 370 tisíc euro. Právě přístup k boji proti kůrovci zajímá českou stranu. „Správa Národního parku Bavorský les navrhuje podél hranice s Národním parkem Šumava mít přírodní zónu. V současné době zde kvůli ohraně sousedících zatím hospodářských lesů zasahujeme proti šíření kůrovce. V případě, že se výrazně změní režim k přístupu k lesům na bavorské straně, budeme hledat postupy, jak managementy sladit,“ dodává Dvořák.

Němci věří, že záměr zcelení parku celému regionu přínos. „Proti nákladům na rozšíření národního parku stojí vysoký užitek pro přírodu a krajinu, jakož i pro obyvatelstvo hledající rekreaci (domácí i hosté). Před pandemií covid-19 přinášelo víc než 1,3 milionů návštěvníků regionu čistou přidanou hodnotu ve výši více než 20 milionů euro ročně,“ hodnotí návrh nařízení Bavorské státní vlády.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Šumava, Bavorský les, Česko, německo, příroda, národní park, les, investice, Jan Dvořák, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Mauth, Strážný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bavorský les se u hranic s Českem rozšíří, zamíří tam tři miliony euro  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.