Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Politici slibují v Českých Budějovicích výstavbu akvaparku i městských bytů

Hned několik velkých výzev čeká na nové vedení Českých Budějovic. Politici slibují výstavbu akvaparku, stavět chtějí také městské byty a sportovní haly. Jedna taková by mohla vzniknout v areálu výstaviště. Vedení radnice chce řešit také parkovací místa na sídlištích či úpravu Budvar arény. Budějcká Drbna vybrala nezajímavější sliby z koaliční smlouvy.

Velké projekty teprve představí

Neuvolněný náměstek primátorky Petr Maroš (ODS) má na starost novou gesci - koordinace a příprava velkých projektů. V minulém období opoziční ODS kritizovala vedení radnice za to, že se má spoustu vizualizací a projektů na velké investice, nyní chtějí politici vize proměnit ve skutečnost. 

„Zavedeme online sledování přípravy prioritních investičních projektů, aby občané mohli sledovat, jak příprava takto definovaných projektů pokračuje a kontrolovat vedení města,“ stojí v koaliční smlouvě. Prioritní projekty zástupci města určí na začátku roku 2023 na základě koaliční dohody, rozpočtu a odhadu rozpočtových výhledů pro další roky. Poté je politici představí včetně časového harmonogramu.

Bude na sídlištích více parkovacích míst?

Významná část koaliční smlouvy se věnuje dopravě, kterou primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) označila za téma číslo jedna. Vládnoucí strany a hnutí chtějí zavést pravidelná pracovní jednání na úrovni města, kraje, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) i Správy železnic (SŽ) s ambicí lépe koordinovat přípravu a financování klíčových staveb. 

„Budeme se aktivně podílet na přípravě všech dopravních staveb na území města připravovaných krajem nebo ŘSD nebo SŽ - v této chvíli zejména na majetkových dispozicích a dalších krocích spojených s realizací dálničního obchvatu města, s přípravou a výstavbou Severní spojky, podjezdu pod nádražím a mostem přes Vltavu ze silnice I/3 do Papírenské ulice,“ vnesli politici do koaliční smlouvy. Chtějí také učinit všechny možné kroky k tomu, aby se propojka ze sídliště Máj protáhla směrem na Litvínovice. 

Nové vedení města chce také pracovat na projektech, které by vedly k dalšímu navýšení parkovacích míst na sídlištích Máj, Šumava a Vltava.

Nové vedení města České Budějovice. 

Ve smlouvě se také opakovaně skloňuje spolupráce s Jihočeským krajem. „Jsem přesvědčen, že na město typu Českých Budějovic je třeba se dívat jako na metropolitní oblast, kam denně dojíždí stovky okolních obcí. Řešit musíme dopravní situaci i vzhledem k těmto okolním obcím,“ řekl jihočeský hejtman a nově také radní města Martin Kuba (ODS).

„Ve spolupráci s krajem budeme pracovat na koncepci záchytných parkovišť a systému jejich napojení na veřejnou dopravu, abychom snížili počty aut vjíždějící do centra města. Dle závěrů zahájíme přípravu výstavby parkovišť a uděláme všechny kroky, abychom mohli i realizaci zahájit v tomto volebním období,“ slibuje vládnoucí koalice. Dokument zmiňuje také nové cyklostezky, které mají krajské město spojit s okolními obcemi, a celkový význam cyklodopravy.

Motivace učitelů i nová sportovní hala na výstavišti

V případě školství koaliční smlouva připomíná nedostatek učitelů. Pro ně bude město tvořit motivační podmínky, konkrétní kroky ale dokument nezmiňuje. 

„Budeme pokračovat v opravách a modernizaci mateřských a základních škol zřizovaných městem s cílem zlepšit materiálně – technické podmínky pro vzdělávací proces. Budeme dbát na to, aby budějovické školy využívaly nejmodernější technologie, které umožňují zlepšit výuku. K tomu budeme vyhledávat vhodné programové financování jak z ministerstva školství, tak z Evropské unie, aby nebyl zatěžován městský rozpočet a efektivně se nakládalo s veřejnými prostředky,“ píše se v dokumentu. 

V případě sportu má pokračovat podpora toho vrcholového i amatérského. Vzniknout má také analýza potenciálu pro výstavbu menších sportovních hal a hřišť u základních škol. V rozdělaných projektech by se mělo pokračovat. Kde by mohla nová sportoviště vznikat, zatím není jasné. 

Budějce mají nové vedení. Politici si rozdělili gesce

V prostorách českobudějovické radnice se dnes sešli zvolení zastupitelé, kteří rozhodli o tom, kdo povede město v nadcházejících čtyřech letech. Primátorkou se stala Dagmar Škodová Parmová (ODS). Jasno je také o jednotlivých radních.

„Vážíme si práce trenérů, kteří se práci s mládeží věnují ve svém volném čase a často s minimálním ohodnocením a zaměříme se na to, abychom jejich práci uměli co nejvíce ocenit. Zároveň uděláme maximum, abychom klubům pomohli projít současné období zvýšených nákladů. Společně s krajem budeme pracovat na projektu Složiště tak, abychom rozšířili toto unikátní sportovní zázemí pro využití mladými jihočeskými sportovci,“ vzkázali politici. 

Město bude zároveň podporovat výstavbu nové sportovní haly se zaměřením na míčové sporty v areálu výstaviště. Investice by se mohla financovat za pomoci města, kraje a státu. Koalice chce také zkvalitnit Budvar arénu, jejíž zázemí je dlouholeté téma.  

Začne výstavba akvaparku

„Zahájíme přípravu výstavby aquaparku v rozsahu, jaký je v nedalekém Gmündu, s napojením na řeku a venkovní koupaliště. Projekt budeme koncipovat tak, aby byl pro město maximálně ekonomicky efektivní. V tomto volebním období provedeme všechny kroky k tomu, aby stavba mohla být případně zahájena ještě v tomto období,“ zní jeden z největších slibů. Úzce by měl souviset s novou gescí Petra Maroše, který bude mít velké projekty na starosti. 

Vzniknout mají také venkovní koupaliště a zábavní dětská a sportovní hřiště na levém břehu Vltavy. To bude s akvaparkem tvořit jeden funkční celek, věří nové vedení Českých Budějovic. 

Skončil dlouholetý spor o pozemky, kde stával vrak autobusu

Dlouholetý spor mezi městem České Budějovice a vlastníkem pozemků u řeky Vltavy končí. Obě strany se dohodly na směně, do rozpočtu radnice navíc zamíří milion korun. Obyvatelé příběh znají mimo jiné skrze vrak autobusu, který se na pozemku objevil...

V případě kultury bude radnice podporovat kandidaturu na titul Evropské hlavní město kultury 2028. 

Není tajemstvím, že se ODS nezdála plánovaná rekonstrukce Kulturního domu Slavie. Jak se tedy staví k plánované akci za stovky milionů korun? „Přestavbu kulturního domu Slavie jsme připraveni podpořit po vyhodnocení cenových nabídek vzešlých z výběrového řízení a při nalezení co nejefektivnější realizace architektonického záměru zároveň s maximálním využitím dotačních programů. Zároveň budeme posuzovat a hledat ekonomické racionální náklady provozu Slavie,“ píše se v koaliční smlouvě.

Vzniknou městské byty

Vedení radnice chce také pokračovat v přípravě a následné výstavbě městských bytů ve Čtyřech Dvorech. Tam minulá koalice připravila projekt, díky kterému má vzniknout při první etapě přes 150 bytů. Ve spolupráci s krajem má pak pokračovat příprava bytového komplexu v dolním areálu nemocnice. Město chce byty využívat i k lákání nedostatkových profesí. 

Mezi další sliby, které koaliční smlouva zmiňuje, patří investice do zelených řešení, intenzivnější úklid v ulicích, péče o zeleň či digitalizace městského úřadu. V nadcházejících čtyřech letech budou obyvatelé města sledovat, jak se podaří politikům jednotlivé sliby naplnit. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky České Budějovice, politika, volby, město, koaliční smlouva, sliby, aquapark, doprava, stavba, projekt, ODS, Budvar aréna, Vltava, Ředitelství silnic a dálnic, Evropská unie, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

České Budějovice mají zimní i letní plovárnu, dvě čisté řeky, které po pádu komunistů přestaly znečišťovat papírny Rudého Práva, a další přírodní koupaliště. Nejsem si jist, ale myslím, že jsem někde něco zaslechl o problémech s cenou vyhřívání zimní plovárny. Budou peníze na provoz akvaparku? Abychom neměli zavřený akvapark protože nejsou peníze na provoz a údržbu. Nebylo by lépe věnovat peníze na současnou plovárnu a věnovat se vybavenosti přírodních koupališť?

Čtvrtek, 27. října 2022, 09:08Odpovědět

Jan Richter

O tom akvaparku chci hlasovat ten se mi nelíbí .

Středa, 26. října 2022, 17:09Odpovědět

Politici slibují v Českých Budějovicích výstavbu akvaparku i městských bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.