Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Část levého břehu Vltavy se promění na volnočasový areál. Otevře se už v létě

Kavárna, občerstvení, workoutové a dětské hřiště nebo hřiště na volejbal. Nejen to by mělo během letošního léta vyrůst na levém břehu Vltavy, kde město plánuje vytvořit sportovně relaxační areál. Rada města dnes schválila na první etapu záměru vypsání výběrového řízení. Náklady budou kolem 45 milionů korun.

Proměna se týká lokality, která je na obou stranách cyklostezky směrem na Hlubokou, od křižovatky Diamant po křižovatku u Lidlu. Celý projekt je rozdělen na několik etap. „Jsme přesvědčeni, že takovýto sportovně volnočasový areál v Budějovicích dlouhodobě chybí, posloucháme to od našich vrstevníků, od rodičů s dětmi, kteří za takovýmto vyžitím musí jezdit mimo město,“ uvedl náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

První etapa projektu na levém břehu Vltavy. Autor: Město České Budějovice

Na vyznačené ploše se podle hejtmana Jihočeského kraje a radní města Martina Kuby (ODS) objeví workoutová a sportovní hřiště, hřiště pro děti, gastro část z modulárních kontejnerů, podium, které umožní konání menších kulturních akcí, a také hřiště pro beach volejbal. Ta budou i na louce pod stávající stezkou, odkud budou mít lidé díky plážím volný přístup k vodě. Během příštího roku tady vzniknout další mola, lavičky nebo půjčovna paddleboardů. „Toto je první etapa, která by měla být měla být realizována na začátku tohoto léta, a ještě v jeho průběhu dokončena,“ doplnil Kuba. Areál bude bezbariérový.


Vizualizace připravovaného areálu. Autor: Město České Budějovice

Do budoucna město přeloží cyklostezku, která bude nyní areál protínat. „Ta stezka je poměrně frekventovaná, z našeho pohledu v létě až přetížená. Potřebujeme se dostat do situace, kdy se celý areál spojí. Proto máme v plánu ji přeložit na zadní stranu hal, abychom zamezili tomu, že se lidé budou plést mezi kolaře nebo bruslaře, a z té původní trasy bude promenáda. Toto ale určitě nestihneme provést v letošním roce,“ doplnil hejtman kraje. Naproti Lidlu město navíc připravuje parkoviště, které by mělo být pro sto až sto padesát aut.

Návrat k vodě

Autorem vizualizací je budějcký ateliér A8000. „Kolem vody se pohybujeme 20 let a celou dobu říkáme, že když se na Budějce podíváte z letadla, tak je to město na vodě, o které ale neví. Toto je podle mě první konkrétní věc, díky které se k té vodě otáčíme. Lidé si už bez architektů a politiků dávno rozhodli, že ta lokalita je prima. My za nimi jen klopítáme a doháníme to,“ řekl na dnešní tiskové konferenci architekt Martin Krupauer.

Podle něj by se město v dalších etapách mohlo zaměřit například na cyklisty. „Umím si tam představit nějakou cyklopůjčovnu, servis, nástupní místa a další využití pro aktivity, které mají lidi rádi. To území je opravdu velké, a proto jsme se i s radnicí dohodli, že až na základě reakcí na první etapu budeme dolaďovat stavební program a řešení dalších částí,“ uvedl.

Kvůli projektu se dnes mimořádně sešla rada města, která schválila vypsání výběrového řízení na zhotovitele. Ten bude muset zajistit terénní úpravy, dotažení sítí, dodání „gastro buněk“ a vybudování všech zmiňovaných hřišť a kurtů. „Jde o zakázku za zhruba 45 milionů korun. Chtěli bychom, aby se to nejdéle 1. srpna otvíralo. Nejbližší termín je na začátku července, ale dříve se to určitě nestihne,“ doplnil Maroš. Areál bude následně provozovat firma, která vzejde z výběrového řízení.


Lokalita, která má projít proměnou. Autor: Město České Budějovice

Kompletní proměna břehů Vltavy

Vše navíc navazuje na další plány radnice, které mají levý a pravý břeh Vltavy zatraktivnit. V přípravě je projekt Slunečního ostrova, díky kterému by u arálu SKP vznikla nová relaxační zóna s opalovacími moly nebo nová cyklostezka. Na druhém břehu Vltavy, u areálu českobudějovického výstaviště, plánuje město celkově zklidnit lokalitu směrem k řece a otevřít veřejnosti prostory výstaviště.

Na Vltavě vznikne Sluneční ostrov, nové vedení města pokračuje v přípravě projektu

Nová koalice chce vybudovat Sluneční ostrov, který má vzniknout na řece Vltavě v Českých Budějovicích. Radní tento týden schválili výběrové řízení na dodavatele projektové dokumentace. Toho čeká zhruba roční práce, poté bude mimo jiné jasněji o...

Jedním z nejžádanějších projktů je v Českých Budějovicích také aquapark, který má stát na druhé straně křižovatky směrem k Dlouhému mostu. Radniční koalice již zadala územně - dopravní studii prostoru, která bude podle hejtmana Kuby hotová v červnu. Podle radních by na konci jejich čtyřletého mandátu mohli vypsat soutěž na stavitele. „Vybudování aquaparku si českobudějovičtí občané už léta přejí a my jako aktuální radnice bychom jim chtěli umožnit, aby mohli relaxovat tady u nás a nemuseli jezdit na Hlubokou, do Gmündu a podobně," řekla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto A8000 / Město České Budějovice

Štítky Vltava, léto, projekt, České Budějovice, cyklostezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část levého břehu Vltavy se promění na volnočasový areál. Otevře se už v létě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.