Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vydatné deště zvedly hladiny řek. Moravská Dyje byla na třetím povodňovém stupni

, aktualizováno 16. dubna 2023, 8:00

Vydatné deště posledních dní zvedaly hladiny některých řek v České republice. Na jihu Čech se na třetí povodňový stupeň dostala v sobotu Moravská Dyje na Jindřichohradecku. Pohotovost byla na Lužnici v Bechyni. Výstraha před možnými povodněmi platí v kraji do nedělní 11 hodiny dopoledne.

Na jihu Čech vytrvale pršelo celý pátek. Meteorologové varovali před tím, že se mohou na některých místech zvedat hladiny řek. Krátce po půlnoci byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity v Dačicích. „Před vyhlášením byla aktivována povodňová komise, a to jak pro město Dačice, tak pro celé obce s rozšířenou působností. Několikrát v noci byly kontrolovány vodní toky. Byla částečně uzavřena ulice Vápovská a zavřeno parkoviště v ulici Pivovarská. V nejbližších hodinách se očekává, že voda dosáhne 2. stupně, ale jen na krátkou dobu a poté začne hladina klesat. Vše důsledně monitorujeme a operativně vyhodnocujeme," uvedlo město na svém webu.

Během dopoledne se na třetí povodňový stupeň dostala Moravská Dyje u Janova. Ohrožen ale nebyl žádný majetek ani lidé. Hladina se kolem poledne dostala až na 233 centimetrů, postupně ale začala klesat. Po osmé hodině večer byl naměřen stav 223 centimetrů a stav řeky je podle dat Českého hydrometeorologického ústavu setrvalý. 

Na druhý povodňový stupeň se dostala Nežárka na Jindřichohradecku a Lužnice v Bechyni. První povodňový stupeň evidují meteorologové na Blanici u Heřmaně, na Otavě v Písku, na Lužnici u Soběslavi, na Malši v Roudném a na Nežárce u Jindřichova Hradce. Stav na všech řekách je podle meteorologů po osmé hodině večer setrvalý. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před deštěm a sněhem. Ráno řešili policisté komplikace mezi Vimperkem a hraničním přechodem Strážný na Prachaticku, před osmou hodinou ranní bylo ale už místo průjezdné. Řidiči by měli být na...

V celém Jihočeském kraji platí až do nedělní 11 hodiny dopoledne stav povodňové bdělosti. Podle předpovědi má být oblačno až zataženo, místy polojasno. Objevovat se stále může déšť nebo přeháňky, a to jak během neděle, pondělí, tak i úterý. Teploty se poslední den v týdnu budou pohybovat mezi 9 až 12 stupni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Elmira Talířová, Město Dačice

Štítky déšť, meteorologové, počasí, předpověď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydatné deště zvedly hladiny řek. Moravská Dyje byla na třetím povodňovém stupni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.