Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letní kino zdražilo, promítat bude premiérové filmy. Dočká se nových lavic?

Českobudějovické Letní kino Háječek už v sobotu 10. června zahájí novou sezonu. Také letos si provozovatelé připravili některé novinky. V areálu vznikla VIP řada, kde si mohou návštěvníci dát večeři u stolu. Chybět nebudou ani nová lehátka. Vstupné se zdražilo o 50 korun, souvisí to s nabídkou premiérových filmů.

VIP řada, která je jednou z novinek, není za příplatek. Sednou si tam ti, kteří přijdou jako první. Letní kino totiž otevírá několik hodin před samotným promítáním. 

„Kromě první řady, kterou jsou lehátka, jsme přidali také tuto novinku. Můžete přijít třeba na rande,“ pozval dnes návštěvníky jeden z provozovatelů Milan Pleva při tiskové konferenci. Promítání budou i letos doprovázet například koncerty či oblíbené grilování. 

Další novinkou je dražší vstupné. To loni stálo 50 korun, letos zaplatí návštěvníci 100 korun. „V předchozích letech jsme byli na hraně toho, aby těch 50 korun dávalo smysl. Loni jsme v půlce sezony chtěli vyúčtovat celou dotaci a řešili jsme, co s druhou půlkou sezony,“ vysvětlil Pleva. Divák totiž zaplatil 50 korun, ale provozovatel odevzdal 80 korun distributorovi za licenci. 

„Díky zvýšení vstupného nemusí město letní kino dodovat částkou vyšší než v minulých letech a to i přes rapidně se zvyšující náklady na filmové licence nebo energie,” upřesnil další z provozovatelů Daniel Habrda.

Dotace od města zůstává 600 tisíc korun

Letos se provozovatel, kterým je Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců, dohodl na kompromisu s městem. Dotace zůstává stejná v hodnotě 600 tisíc korun na tříměsíční provoz, nově ale letní kino nabídne takzvané premiérové filmy.

„Ta změna v ceně vstupenky nám umožňuje dramaturgii rozšířit a to jsou právě ty premiérové filmy. Dříve jsme je mohli dávat s velkým odstupem....Stokoruna je pro distributora nějaká přijatelná cena, kdy nám může premiérový film uvolnit v čase, kdy film běží v kině. Letos se můžeme těšit na filmy, jako jsou poslední Indiana Jones, nejnovější Mission: Impossible, Flash, Barbie a spousta dalších letních premiér,“ uvedl Pleva. 

Kromě premiérových filmů se mohou návštěvníci těšit také na páteční tématické večery. Na programu jsou večery francouzský, indicky, japonský, vinařský, vesmírný a další. V pátek i v sobotu se navíc bude grilovat. 

Počítá se také s koncerty. O nich bude například Týden koncertů, který se uskuteční od 20. do 24. června. „Dorazí Jelen, Mig 21 nebo třeba Pokáč,” pozval David Matějíček, který má na starosti externí akce.

Program Červen 2023
So 10.6. Zahájení | Avatar: The Way of Water
Út 13.6. Ostrov
Čt 15.6. Flash (premiéra)
Pá 16.6. Francouzský večer | Nedotknutelní
So 17.6. Babylon
Út 20.6. Týden koncertů: Mig 21
St 21.6. Týden koncertů: Pokáč
Čt 22.6. Týden koncertů: Jelen
Pá 23.6. Týden koncertů: Yzomandias & Nik Tendo
So 24.6. Týden koncertů: Dětský den
Út 27.6. Velryba
Čt 29.6. Strážci Galaxie: Volume 3
Pá 30.6. Dámský večer | Vstupenka do ráje

Další novinku chystají provozovatelé na roky nadcházející. Do participativního rozpočtu před několika dny přihlásili projekt, jehož cílem je zmodernizovat posezení v letním kině. 

„Kalkulace je 790 tisíc korun. Nyní nepodáváme zpracovaný projekt. Naše vize je o tom, že má dojít k parametrickým změnám. Případný výběr materiálu bude pak předmětem dalším diskuse. Naším cílem je, aby ta nová lavička byla příjemná pro tělo, aby se tady zkrátka dobře sedělo,“ vysvětlil Pleva. Tento a další projekty si mohou obyvatelé města prohlédnout na stránkách participativního rozpočtu.

Letní kino spouští provoz v sobotu 10. června a hlavním tématem bude Avatar. Akce odstartuje programem zdarma pro děti. Připravena je avataří stezka, skákací hrad, cukrová vata, malování na obličej, divadlo Divoloď. Večerní pak letní kino nabídne drinky, kapelu Formát A4 a Lightshow Neira a nakonec i projekci filmu Avatar: The Way of Water.

„Vemte děti a přijďte už ve čtyři odpoledne, kdy areál otevíráme, a nic vám neuteče,” pozvala Kristýna Vacková, která má doprovodný program na starosti.

Letní biograf v lesoparku Háječek má kapacitu 1 200 míst. Loni přilákalo letní kino na filmy rekordních 12 000 diváků, na koncerty téměř 10 000 lidí. Je jedním z mála, které v jižních Čechách ještě fungují. Nové letní kino za 50 milionů korun otevřely loni v srpnu Prachatice. Letní kina fungují na jihu Čech také v Černé v Pošumaví u lipenského jezera, v Písku či Strakonicích. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky letní kino, kultura, české budějovice, promítání, film, koncert, hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní kino zdražilo, promítat bude premiérové filmy. Dočká se nových lavic?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.