Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Policejní pes Rapp si odnesl ocenění v anketě Statečné psí srdce. Život zachránil ztracenému muži

Cena hlavního partnera v anketě Statečné psí srdce putuje v letošním roce do Českých Budějovic. Získal ji policejní pes Rapp, který vypátral v lese ztraceného muže se zdravotními problémy. Díky tomu se podařilo rychle přivolat záchranu a muže zachránit. „Byl jsem na svého psa moc pyšný,“ řekl psovod Karel Prokop.

Anketa Statečné psí srdce se vyhlašovala tento týden v Praze. Ocenění je udělováno v pěti kategoriích. Policejní pes Rapp si odnesl Cenu hlavního partnera za záchranu života muže, který se ztratil z malé obce nedaleko Bechyně.

„Ten den jsem byl ve službě, když mě před devátou hodinou vyslal operační důstojník do obce Čenkov u Bechyně s tím, že se tam ztratil muž středního věku. Pohřešovala ho jeho příbuzná, která uvedla, že má zdravotní problémy, se kterými se léčí. Měl jsem informaci, že ho naposledy viděla v nočních hodinách a ráno už doma nebyl,“ popsal Rappův páníček, policejní psovod základních kynologických činností v Českých Budějovicích Karel Prokop.

Rapp se svým páníčkem se zapojili do pátrací akce a začali prohledávat přilehlý les. „Vyslal jsem ho, aby propátral terén. Ušli jsme několik stovek metrů, když Rapp zachytil pachovou stopu, po které se ihned vydal. Spěchal jsem za ním, když jsem zaslechl štěkání,“ popsal Prokop.

Pes štěkotem označil muže, po kterém pátral. To vše jen hodinu od oznámení pohřešování.

Muž seděl podle Prokopa opřený o strom a nereagoval. Byl totiž v bezvědomí. „Na místo dorazily také ostatní hlídky a společně jsme nalezenému muži poskytli první pomoc. Následně si jej převzali zdravotníci, kteří ho odvezli k dalšímu ošetření do nemocnice,“ popsal psovod a dodává: „Byl jsem na svého psa moc pyšný, včasným vypátráním jsme společně přispěli k záchraně života tohoto nemocného muže."

Karel Prokop se věnuje Rappovi od jeho sedmi měsíců. Kromě pravidelného výcviku pachových a obraných prací, se s ním věnuje také výcviku poslušnosti, cvičí s ním a snaží se rozvíjet jeho schopnosti.

„Rapp ve službě pracuje spolehlivě a dobře odvádí svoji práci. Několikrát už spěšně vyčmuchal nelegální kopáče vltavínů nebo nalezl odcizené věci, které si pachatel ukryl. Letos se společně poprvé zúčastnili krajského policejního přeboru služebních psů, ve kterém obsadili skvělé 3. místo,“ popsala mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojta Herout

Štítky krimi, policie, ocenění, Statečné psí srdce, psovod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní pes Rapp si odnesl ocenění v anketě Statečné psí srdce. Život zachránil ztracenému muži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.