Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Sokolí pár na vráteckém komíně vychovává čtyři mláďata

Sokolí pár, který sídlí na komíně Teplárny ve Vrátě, se stará o čtyři mláďata. Při kontrole hnízda to zjistil ornitolog Václav Beran ze sdružení Alka Wildlife. Jde o dvě samičky a dva samce.

Mladá sokolí mláďata kontroloval a kroužkoval na konci minulého týdne ornitolog ze sdružení Wildlife Václav Beran. „Mláďata jsou zdravá a ve výborné kondici. Mají tak čtrnáct dnů. Vylíhla se letos opět mezi prvními v hnízdech, která monitorujeme. A také mezi prvními jsme je okroužkovali,“ uvedl.

Hnízdící budka je na vráteckém komínu od roku 2016. Poprvé tady sokoli zahnízdili v roce 2019. V letošním roce jde o šesté hnízdění v řadě, během kterého se tady narodilo 22 mláďat. 

„O sokoly z Nového Vráta se starám od samotného počátku. Jedná se o velmi kompaktní pár. Samice je viditelně větší než samec, což je běžné. Každoročně je samec schopen partnerku při hnízdění uživit. To se projevuje vylíhnutím celé snůšky a její dobrou kondicí v následujícím období. Takových párů je málo,“ dodal Beran.

Sokoli jsou podle Berana velmi plaší, pro hnízdění si proto vybírají především skalnaté výběžky. Přírodních hnízdišť ale kvůli vysoké lidské návštěvnosti začalo ubývat. „Tady jsme jim pomohli instalací hnízdních budek na vysokých komínech průmyslových areálů, kde mají relativní klid,” vysvětluje ornitolog.

Kroužkování ptáků je důležité pro pozdější identifikaci. Díky kroužku lze dravce sledovat po celý život. Sokol stěhovavý dostává kroužky dva, jeden klasický ornitologický, který má velmi malé znaky, zato druhý obsahuje pouze pár velkých písmen či číslic. Ty lze dalekohledem rozpoznat i na dálku. Tak byl identifikován třeba i samec, který se v Českých Budějovicích narodil v roce 2019, a už druhým rokem hnízdí v Brně s partnerkou, která se narodila v Německu.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Václav Beran

Štítky sokol, sokolí pár, teplárna, komín, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolí pár na vráteckém komíně vychovává čtyři mláďata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.