Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Jihočeském kraji je v současnosti přibližně 44 tisíc dobrovolných hasičů

V Jihočeském kraji je v současnosti přibližně 44 tisíc dobrovolných hasičů. Jejich počet se v posledních letech výrazně nemění. Stále si udržují i relativně vysokou základnu dětí do 18 let. Pro profesionální hasiče jsou velmi důležitou složkou především při déle trvajících událostech.

„Dá se říct, že jsou nenahraditelní. Především například při odstraňování následků živelních pohrom. V takovém případě potřebujete co nejdříve sehnat velký počet lidí a oni jsou vždy k dispozici," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Dodala, že největší přínos dobrovolní hasiči představují při povodních, větrných orkánech i požáru většího rozsahu.

„Často nám velmi usnadní práci tím, že ještě hodiny po dohašení ohně monitorují místo a hlídají, zda by z nějakého ohniska nemohl požár znovu vzniknout. Kolikrát na místě zůstanou celou noc a díky tomu mohou být profesionální hasiči připraveni na případný zásah na jiném místě," řekla.

Podle Matějů se liší vybavení a s tím související možnosti dobrovolných hasičů. Některé jednotky se rozsahem činnosti a počtem zásahů blíží profesionálním hasičům. „Špičkově fungují dobrovolné jednotky například v Suchdole nad Lužnicí nebo v Hluboké nad Vltavou," uvedla.

Jihočeští dobrovolní hasiči mají jednu z největší základen v republice. S Vysočinou a Středočeským krajem patří v tomto směru mezi tři nejpočetnější organizace. Na jihu Čech je přibližně 5500 dobrovolných hasičů do 18 let, kteří se věnují spíše požárnímu sportu. Většinou se jedná o členy jednotek z menších obcí. „Je pro nás rozhodně přínosem, že už od dětství k této oblasti získávají vztah," řekla Matějů.

U jihočeského hasičského záchranné sboru nyní pracuje 828 lidí, z nichž je 40 občanských zaměstnanců. Na výjezdy vyráží 579 hasičů. „Máme mírný podstav, což vyplývá hlavně z přirozené obměny, kdy někteří s ohledem na věk odcházejí. Ale pár volných míst nepředstavují žádné komplikace a nemáme problém s pokrytím všech míst v kraji," uvedla Matějů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Suchdol nad Lužnicíc

Štítky hasiči, Jihočeský kraj, dobrovolní hašiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji je v současnosti přibližně 44 tisíc dobrovolných hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.