Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Ke znalostem o víně se musí člověk propít

Poslouchat někoho, pro něhož je víno životním koníčkem, bývá nezapomenutelným zážitkem. O milované tekutině by dokázal barvitě mluvit hodiny. Když vám ke svému vyprávění ještě dolévá sklenku, ke které si navíc můžete dát nějakou pochutinu, zaručeně se sem budete chtít vrátit.

O tom, proč jsou Francouzi a Italové celosvětově vyhlášenými gurmány, se Budějcká Drbna přesvědčila na vlastní chuťové buňky během pátečního oběda. Vyrazila totiž na Husovu třídu do restaurace Olivier, kde začal první ročník třídenního Festivalu francouzských a italských vín.

Ten je spojený s ochutnávkou jídel těchto dvou zemí známých svým temperamentem, takže kromě vína měla při dalším ze svých gastronomických zážitků možnost smlsnout si na několika specialitách.

Restaurace Olivier uspořádala festival při příležitosti představení nového vinného lístku, který počínaje dneškem čítá celkem 176 položek. „Sestavoval ho Tomáš Aubrecht, který vína do České republiky dováží. Je to výsledek jeho mnohaleté práce, cestování a ochutnávání,“ uvedla Andrea Dvořáková ze společnosti Olivier Food.

V rámci festivalu, který potrvá až do neděle, mohou návštěvníci Oliviera ochutnat přesně sto dva druhy vína různých ročníků i hodnoty. Najdete tady rozlévaná bílá i červená vína za patnáct korun (degustační vzorek má objem půl decilitru), tak i několikanásobně dražší kousky včetně šampaňského. Jediným platidlem na pití i jídlo jsou žetony, jeden stojí 5 Kč.

„Všechna vína z mnoha oblastí si kromě restaurace můžete zakoupit rovněž ve vinotéce naší prodejny. Po dobu festivalu jsou navíc všechna k mání s dvacetiprocentní slevou,“ upozornila na výhodnou nabídku Dvořáková s tím, že dveře Oliviera jsou otevřeny dnes i zítra od 11 do 23 hodin, v neděli bude poslední objednávka přijata ve tři hodiny odpoledne.

Tím nejzajímavějším a zároveň nejdražším kouskem (láhev běžně stojí 980 Kč) v degustační festivalové nabídce je víno Tertre du Lys D´or z francouzské oblasti Sauternes v regionu Bordeaux. Takzvané botrytické víno se vyznačuje tím, že je napadnuto ušlechtilou plísní, která zajišťuje snížení obsahu vody a zvyšování obsahu cukru v hroznech.

Víno s 14,5% obsahem alkoholu má medovou zlatou barvu, prvotní vůně medu a včelího vosku se rozvíjejí do tónů kompotového ovoce, kdoule a lipového květu. V ústech má výraznou plnou chuť ovocného želé, fíků a kdoule s nádechem grilovaných toastů.

„Je to velká specialita, vhodná jako aperitiv nebo dezertní víno. Šťouralové jako já v něm dokonce kvůli jeho vysokému obsahu alkoholu cítí aceton,“ smál se číšník z restaurace Olivier Ondřej Vitha s exkluzivní láhví ročníku 2007 v ruce. „Vína už jsem vypil hodně, ale za znalce se nepovažuji. Člověk se k tomu musí propít, čtení brožur je k ničemu. Musíte poznávat a zkoušet různé chutě, poslouchat vyprávění vinaře... to je potom úplně jiný zážitek!“

Konzumace vína je samozřejmě většinou spojena s dobrým jídlem. Olivier si na festivalové dny přichystal ochutnávku jídel italského a francouzského venkova, jako třeba kohouta na víně, bažantí řízečky, dančí hřbet nebo velmi chutné La Daube Provencale.

„Je to něco jako francouzský guláš. Hovězí hrudník je dva dny naložený v kvalitním červeném víně a provensálských bylinkách, aby nasákl tu chuť. Potom se zprudka opeče a následně dusí na nižší teplotu. Nakonec se přidá pomerančová kůra a olivy,“ prozradil část originálního francouzského receptu kuchař Petr Šmídek.

Za zmínku určitě ještě stojí typická středomořská rybí polévka bouillabaisse (česky bujabéza), jejímž základem je silný vývar z ryb. Do této polévky byl použit tuňák, mořský vlk, pražma a chobotnice. „Vývar se dělá z kostí ryb, které nejdřív musíme opéct, aby ztratily zápach rybiny. Výslednou chuť polévce dodá především kopr,“ vysvětloval Tomáš Krafl, další z kuchařů restaurace Olivier.

Štítky Restaurace Olivier, Festival francouzských a italských vín, víno, jídlo, restaurace, festival, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ke znalostem o víně se musí člověk propít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.