Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Povodně, nepokoje na Máji a záchrana hokeje. To byl rok 2013

Vzpomínáte si na ty nejdůležitější budějcké události, které se odehrály v roce 2013? Že ne? Tak si je pojďme společně ještě jednou připomenout. Možná pro vás byly zajímavé úplně jiné zprávy, Budějcká Drbna však udělala silvestrovský přehled těch, které její čtenáři brali útokem.

Retrospektiva za právě končícím rokem přitom zdaleka není kompletní. Pokud bychom totiž měli vyjmenovat všechny nejčtenější novinky, neustále bychom opakovali slova jako tragédie, nehoda, smrt, sebevražda a další. Ano, lidské neštěstí bohužel táhne nejvíce...

K oslavám příchodu nového roku 2014 ale patří úsměv, a tak si pojďme společně popřát, abychom v dalších měsících mohli společně diskutovat jenom o samých dobrých zprávách.

Leden

Prasečí chřipka řádila i na jihu

Celkem osmnáct obětí v celém Jihočeském kraji si na začátku roku 2013 vyžádala chřipková epidemie. Během ledna a února hospitalizovaly krajské nemocnice desítky pacientů, u některých z nich byla potvrzena prasečí chřipka. Zákaz návštěv v budějckém špitále trval více než pět týdnů.

V nemocnici leží dvanáct pacientů s prasečí chřipkou!

Ladovská zima přišla do města

Opravdová zima dorazila pod Černou věž ve čtvrtek 17. ledna tak rázně, až silničáři byli překvapeni velice, že sníh zasypal jim silnice. Z údivu nevycházeli ani řidiči a chodci, protože zaspání společnosti .A.S.A. trvalo déle, než bývá normálně zvykem.

Kolaps dopravy! Sněhová kalamita ucpala Budějce

Únor

Babovřesky, snadná kořist pro filmové kritiky

Letní komedie plná nedorozumění a nečekaných souher náhod odehrávající se v nádherném prostředí jihočeských vesniček, ale také nejkontroverznější filmový počin letošního roku. Babovřesky režiséra Zdeňka Trošky trhaly v kině rekordy, někteří diváci si zase hrůzou trhali vlasy na hlavě.

Babovřesky jdou do kin, Troška natočí druhý díl

Centrum halových sportů mělo vítězný návrh

Město v únoru vyhlásilo výsledky architektonické soutěže o nejlepší návrh na výstavbu Centra halových sportů, které mělo vyrůst na místě současné Sportovní haly. Možnost jejího zbourání a zároveň triumf domácího Atelieru 8000 však vyvolal mnoho spekulací a emocí.

Výstavba nové Sportovky by měla začít v roce 2014

Březen

Fenomén jménem Harlem Shake

Nejdřív nuda, stereotyp, běžný každodenní život... když se ale na scéně objeví člověk v masce a zazní heslo „Do the Harlem Shake!“, chování všech zúčastněných začne připomínat epileptický záchvat. Svůj Harlem Shake natočili na začátku března také studenti Jihočeské univerzity.

Harlem Shake ovládl Jihočeskou univerzitu

Neřízený autobus se zastavil o poštu

Zdravotní kolaps muže za volantem zavinil velmi netradiční nehodu, při které autobus MHD na lince číslo 6 narazil ve čtvrtek 28. března časně ráno do budovy hlavní pošty na Senovážném náměstí. V nemocnici nakonec skončil jen řidič, zbylých sedmnáct cestujících zraněno nebylo.

Autobus MHD narazil do pošty, řidič skončil v nemocnici

Duben

Chlupáčům přitáhla radnice vodítko

Další povinnosti pro budějcké pejskaře vymezila novelizovaná vyhláška, která začala platit od 1. dubna. Majitelé čtyřnohých mazlíčků si tak museli zvyknout na nová pravidla. V listopadu pak radnice odpustila všem, jejichž pes bude od roku 2014 čipovaný nebo tetovaný, každoroční poplatek.

V Budějcích platí od dubna novelizovaná psí vyhláška

Penízky se kutálely k dětem bez domova

Již poosmé byly České Budějovice dějištěm Benefiční módní show, jejíž výtěžek opět putoval Nadaci Terezy Maxové dětem. Tentokrát se povedlo vybrat téměř 400 tisíc korun. Do konce roku ještě stihli organizátoři uspořádat další ročník a rozšířili tak konto nadace o další skoro půlmilion.

Díky módní show mají děti bez rodin naději na nový začátek

Květen

Otevřený viadukt ulevil tisícům řidičů

Několik měsíců neprůjezdná dopravní tepna jihočeské metropole - viadukt na Rudolfovské třídě - se v květnu konečně otevřela veškerému provozu. Skončila totiž modernizace železničního koridoru z Budějc do Prahy a tisícům řidičů rázem ubylo několik vrásek na čele. I když ne na dlouho...

Pod viaduktem se už jezdí, křižovatka doznala změn

Sbohem, hokejová extraligo!

Na konci května začaly na veřejnost prosakovat první indicie o možném odchodu hokejové extraligy z Budějc do Hradce Králové. Přestože tomu mnozí dlouhou dobu nevěřili, nakonec se ukázalo, že o přesunu klubu HC Mountfield na východ Čech se v kuloárech hovořilo již mnohem dříve.

Konec extraligy v Budějcích? Prý už je rozhodnuto

Červen

Povodně ovlivnily životy Jihočechů

Nedělní ráno 2. června i následující dny se nesmazatelně zapsaly do paměti mnohých obyvatel Jihočeského kraje jako nejčernější momenty roku 2013. Vytrvalý déšť zvedl hladiny všech vodních toků, které se začaly vylévat ze svých koryt. S potopou bojovaly tisíce lidí napříč celou republikou.

Velká voda devastuje krajinu i domy, doprava vázne

Epicentrum revolty proti Romům

Jen co se situace ve městě po řádění velké vody trochu uklidnila, zpočátku nevinně vypadající potyčka dětí na hřišti v ulici M. Chlajna na sídlišti Máj atmosféru na několik dalších týdnů vyhrotila. V Budějcích se tehdy neřešilo nic jiného, než protiromské demonstrace a soužití s menšinou.

Potyčka na Máji vznikla kvůli konfliktu dětí na hřišti

Červenec

Relax v Háječku nestál Budějčáky ani korunu

V průběhu prvního prázdninového měsíce Budějčáci neustále hovořili o problémech s Romy a nejisté budoucnosti místního hokeje. Odpočinou si však mohli zajít do Letního kina Háječek, které díky příspěvku z městské kasy promítalo celé léto zadarmo.

Letňák v příštím týdnu zahájí promítání zadara

Občané konfrontovali názory s městem a policií

Když už dotčené orgány nechaly neutěšenou situaci na Máji dojít tak daleko, jiskření na nejhustěji zalidněném sídlišti jihočeského krajského města se snažily uklidnit veřejnou diskuzí o aktuálních problémech ve Sportovní hale. Ta však přinesla mnohem víc otázek, než odpovědí.

Veřejná diskuze k protiromským protestům situaci neuklidnila

Srpen

Narodil se nový Motor, veselme se

Parta bývalých a současných hokejistů seskupená kolem Radka Bělohlava se nehodlala smířit s krutým osudem ledního hokeje ve městě a během necelých dvou měsíců dokázala i přes nepřízeň mnoha vlivů založit nový klub HC Motor České Budějovice. Poprvé nastoupil proti Rytířům Kladno.

Motoru aplaudovalo při premiéře přes pět tisíc fanoušků!

Na silnicích vyhasly lidské životy

Hned několik tragických dopravních nehod, které skončily smrtí, se v srpnu odehrálo na silnicích v regionu. U Češnovic zahynul řidič Fordu Mondeo, v Plané usmrtilo BMW tamního obyvatele a u Dvora Koroseky zavalil přívěs nákladní automobilu cyklistu.

BMW srazilo v Plané staršího muže, na místě zemřel

Září

Nervy řidičů napnuté jako struny

Trávili jste po prázdninách v autě víc času, než byste si představovali? Rozhodně jste nebyli sami. Kromě jiných uzavírek se několika dopravních omezení dočkala i rekonstruovaná křižovatka Mánesovy a Lidické, a tak kolony napříč celým městem nebraly konce.

Dopravní chaos na Mánesovce je tady! Jeďte jinudy

Peloton cyklistů projel městem

Poukázat na špatnou cyklistickou infrastrukturu v Budějcích se v druhé polovině září rozhodly asi tři stovky mužů, žen a dětí v sedle svých bicyklů při druhém ročníku Budějovické cyklojízdy. Pumpičkáři, jak je mnozí hanlivě titulují, absolvovali v dopravní špičce více než osmikilometrový okruh městem.

Cestu více než třem stovkám cyklistů ztížily napínáčky

Říjen

Kulturní manuál se nepovedl

Ostravská společnost PROCES v polovině října představila budějcké radnici a provozovatelům kulturních zařízení Strategický plán rozvoje kultury, podle kterého by se všichni měli v dalších letech řídit. Dokument se ale setkal se zděšením a byl zpracovatelské firmě vrácen k přepracování.

Kam míří budějcká kultura? Směr nalajnovali v Ostravě

Koho jsme si zvolili, toho máme

Výsledky budějckých voleb do poslanecké sněmovny víceméně korespondovaly s celorepublikovým pořadím. Nejvíce Budějčáků smýšlí oranžově, mnozí důvěřují nováčkům, většina pravicových voličů podporuje straníky knížete Schwarzenberga a pozadu nezůstali ani milovníci třešní.

Hlasy v Budějcích sečteny, největší podporu má ČSSD

Listopad

Další zácpy vznikly kvůli zanádražce

Zahájení prací na výstavbě IV. etapy takzvané zanádražní komunikace a s tím související dlouhodobé uzavření silnic z Mladého do Suchého Vrbného a Srubce způsobilo další vzpouru řidičů. Svým tlakem na vedení města však docílili alespoň otevření provizorní jednosměrné komunikace ze Sucháče.

Dopravní kolaps by měla zmírnit dvě provizorní řešení

Budějčáci obdivovali fešáka zavěšeného na trolejích

Zajímavým zpestřením pro cestující budějckou městskou hromadnou dopravou bylo zapůjčení luxusního trolejbusu Solaris Trollino MetroStyle ze Salzburku. Lidé se mohli skvěle vypadajícím vozem svézt zadarmo. Bohužel po pěti dnech musel být trolejbus vrácen zpátky do Rakouska.

Rakouský trolejbus bude do neděle brázdit budějcké silnice

Prosinec

Rychle a zběsile na počest herecké hvězdy

Tragicky zesnulý americký herec Paul Walker zřejmě měl plno svých obdivovatelů i pod Černou věží. Spanilé jízdy napříč okresem na jeho památku se totiž v prosinci zúčastnilo tolik fanoušků rychlých kol, že se málem před jejím zahájením akce na parkoviště před Tesco nevešli.

Jízdy na památku Paula Walkera se zúčastnilo přes 300 aut

Nejžádanější jihočeská kulturní akce

Zlatým hřebem za kulturním děním v Budějcích je posledních několik let Budějovický advent. Vrcholy třítýdenního programu jsou každoročně rozsvícení vánočního stromu a přílet anděla. Posluchače ale do srdce metropole přilákaly koncerty známých interpretů.

Budějovický advent navštívilo kolem 60 tisíc lidí

Štítky retrospektiva roku 2013, České Budějovice, Budějcká Drbna, nejzajímavější akce, hokej, květen, Drbna.cz, silnice, Paul Walker, advent, BMW, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodně, nepokoje na Máji a záchrana hokeje. To byl rok 2013  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.