Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Policie odložila vyšetřování tragické vlakové nehody na Blatensku, hlavní podezřelý totiž srážku nepřežil

Vyšetřovatel strakonické policie uzavřel případ tragické železniční nehody, ke které došlo minulý rok na Blatensku. Vyšetřovatel se rozhodl případ odložit, protože hlavní podezřelý srážku s vlakem nepřežil.

Vyšetřovatel strakonické policie uzavřel v těchto dnech případ velmi tragické železniční nehody, ke které došlo 3. října 2023 u obce Závišín. Při nehodě vlaková souprava, mimořádně vypravená ze stanice Březnice do stanice Blatná, srazila zaměstnance železnice, kteří na úseku pracovali. Zahynuli dva lidé, další dva byli zraněni.

Tragická nehoda se stala v úterý dopoledne na Strakonicku. U Bělčic vlak srazil čtyři osoby. Při neštěstí dva lidé zemřeli a další dva se těžce zranili. Zdravotníci vyslali na místo nehody čtyři sanitky a dva vrtulníky. Generální ředitel Správy...

Strakonický vyšetřovatel případ odložil, neboť trestní stíhání je z důvodu úmrtí podezřelé osoby nepřípustné. „Na základě všech shromážděných podkladů, znaleckých posudků a výslechů dospěla policie k závěru, že podezřelým z této tragické události je padesátiletý muž, v době srážky vedoucí čtyřčlenné skupiny zaměstnanců správy železnic. Sám při nehodě také zahynul,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Doplnila také, že muž byl vyšetřován pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti v jednočinném souběhu s přečinem těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. „Muž v rozporu s drážními pravidly nezajistil bezpečnost na pracovním místě. Před zahájením prací své skupiny měl informovat výpravčího o pohybu a pracovní činnosti na uvedeném traťovém úseku, což neudělal. Strojvedoucí vlakové soupravy tak neměl o práci na trati žádné informace a nemohl včas reagovat," popsala Nováková. 

Dělníci vlak neslyšeli kvůli sluchátkům

Na nedodržení bezpečnosti práce upozornila již letos v červnu Drážní inspekce. Zaměstnanci se pohybovali po trati, aniž by o tom informovali příslušné výpravčí, ti pak nemohli předat informace strojvedoucímu. Správa železnic (SŽ) na nehodu reagovala tím, že zvýšila kontroly zaměřené na dodržování podmínek bezpečné práce.

Při střetu vlaku s dělníky u Bělčic nebyla zajištěná bezpečnost práce, uvedla inspekce

Příčinou loňského tragického střetu vlaku se zaměstnanci Správy železnic (SŽ) na trati u Bělčic na Strakonicku bylo i nedostatečné zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví ze strany SŽ. Na závěrečnou zprávu, kterou k události vydala Drážní inspekce,...

Dělníci pracovali s rázovým motorovým utahovákem a měli sluchátka. Nehoda se stala v oblouku, a strojvedoucí vypověděl, že dělníky spatřil zhruba 50 metrů před střetem. Vyšetřování také ukázalo, že zaměstnanci SŽ porušili řadu předpisů. „V souvislosti s povinností sjednávat podmínky práce na zařízení docházelo k vědomému dlouhodobému porušování stanovených technologických postupů, které jsou zásadní k zajištění bezpečnosti a ochraně zdraví osob," uvádí zpráva inspekce.

Správa železnic při pravidelném ročním školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci posílila část zaměřenou na postupy při práci na trati, včetně testu s ověřením znalostí. SŽ se také dál zabývá zvyšováním bezpečnosti pracovních míst, například za použití světelného výstražného terče, bezpečnostních zábran či automatického varovného systému.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením HZS Jihočeského kraje

Štítky vlak, nehoda, blatensko, jihočeský kraj, vyšetřování, bezpečnost práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila vyšetřování tragické vlakové nehody na Blatensku, hlavní podezřelý totiž srážku nepřežil  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.