Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po napadení svolala Jana pochod proti romským Ukrajincům. Byl to ale muž

Muž, který se vydával na sociálních sítích za ženu, svolával na jihu Čech nenávistný pochod proti romským Ukrajincům. Šíření této zprávy odstartoval spor mladíka a bezdomovce. Druhý jmenovaný mladšího muže napadl nožem, když se podle policie bál o svůj život.

V Písku strhávají vlajky. Tu městskou si někteří pletou s ukrajinskou

Hned několik stržených vlajek řeší zástupci jihočeského Písku. Někdo v těchto dnech strhl českou a sovětskou vlajku u památníku setkání spojeneckých armád u hřebčince, další vlajka - tentokrát městská - se stala terčem vandalů u památníku 4....

K incidentu došlo na konci srpna. Tehdy vyjížděli policisté k události, při které došlo k útoku nožem. Nyní policie popsala, co přesně se stalo.

„Strážníci městské policie i policisté zasahovali 25. srpna v Písku na Mírovém náměstí. Starší muž zde měl bezdůvodně bodnout do hrudi osmnáctiletého mladíka.  Mladík skončil v nemocnici a útočníka, místního šedesátiletého bezdomovce, zadrželi strážníci. Byl opilý, ale událost popsal jinak než zraněný mladík. Do případu pak vnesli světlo i další svědci,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

Kriminalisté nakonec zjistili, že mladík doprovázený několika slečnami na bezdomovce, který odpočíval na lavičce, slovně i fyzicky útočil. Kromě jiného ho měl kopnout. Když člověka bez domova napadl podruhé, tak se dotyčný v obavě o svůj život bránil a mladíka bodl nožem. 

Při potyčce měl muž napadnout nožem mladíka, událost řeší policie

Bodným zraněním skončila potyčka, ke které došlo včera večer v jihočeském Písku. Zraněného transportoval vrtulník do nemocnice v Českých Budějovicích. Případem se zabývají kriminalisté.

„Nikam neutekl, nezapíral a policistům vše doznal. Nyní čelí obvinění z ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Vyšetřován je na svobodě,“ popsala mluvčí.

Mladík je podle policie obviněný z výtržnictví. Měl být tím, kdo celý konflikt bezdůvodně vyprovokoval. Také on je vyšetřován na svobodě.

Do celého případu se nakonec přidala Jana. Pár dní po incidentu totiž rozeslala e-mail svolávající pochod „proti romským vagabundům z Ukrajiny, kteří v Písku mají volné pole k vraždám a násilnostem.“

„Vše motivováno úmyslem vzbudit nenávist vůči příslušníkům jedné skupiny obyvatel. Anonymita internetu ženu neochránila a kriminalisté brzo zjistili, že rozhořčená pisatelka Jana je devětapadesátiletý muž z Písku. Kriminalistům své úmysly doznal, nyní čelí obvinění z přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Jeden z komentářů na sociálních sítí. Foto: Policie ČR

Všechny obviněné nyní čeká soud. Kamila Čuřínová Ingrišová vzkázala, ať lidé zvažují své komentáře k různým událostem. „Podněcování k útokům či nenávisti je porušením zákona,“ dodala mluvčí, která zveřejnila komentáře ze sociálních sítí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jihočeský kraj, písek, policie, napadení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po napadení svolala Jana pochod proti romským Ukrajincům. Byl to ale muž  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.