Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ohlédla jsem se za minulým rokem. Jaký byl?

Už je to pěkných pár desítek hodin, co své brány otevřel rok 2016. A většina z nás se musela vrátit do práce, ač jsem si jistá, že bychom ještě rádi zůstali v teple svých domovů sledovat vánoční pohádky. Teda alespoň já ano. Realita je však jiná. Přesto bych vám ještě jednou chtěla poděkovat za přízeň v roce 2015 a pevně doufám, že i nadále budete s oblibou číst mé články.

A uplynulý rok byl opravdu skvělý. No, posuďte sami. Vždyť na Facebooku, kde máte vy, moji nejmilejší drbňáci, nejsilnější základnu, je vás skoro 32 tisíc! Nejenom tam ale roste strmě počet fanoušků. Přibývá stále více registrovaných uživatelů. Pro ty, co tak ještě neučinili, mám jasný vzkaz: Registrujte se, protože právě pro vás budou připravené nejrůznější výhody!

Rok s patnáctkou na konci byl rovněž velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Proto je dobré připomenout si nejčtenější události z jednotlivých měsíců.

Lednovým vítězem, a nutno podotknout, že suverénním, je online reportáž z obrovského výjezdu fanoušků hokejistů Motoru do Jihlavy. Pro invazi více než 2 tisíc příznivců hrálo do karet hned několik aspektů, především pak hlavní dva - ideální vzdálenost a datum, tedy sobota 3. ledna. V dechberoucí atmosféře nakonec Jihočeši zvítězili 4:1 a skvělá nálada ve speciálně vypraveném vlaku s názvem Motoráček tak pokračovala i při cestě zpátky.

Únor patřil daleko smutnější události. Na přejezdu v Kaplici - nádraží smetl nákladní vlak vůz značky Nissan s italskou posádkou. Řidička utrpěla těžká zranění, její spolujezdec přes veškerou snahu záchranářů po převozu do nemocnice zemřel. Stejně jako dva ze sedmi psů plemena Jack Russel. 

V březnu jste pomáhali najít sedmnáctiletou Karin, která se v neděli nevrátila domů a nedala o sobě ani žádné informace. Policisté rozjeli rozsáhlé pátrání, po němž se mladou dívku podařilo další středu vypátrat. 

Mezi dubnovými články nejvíce vyčníval tragický náraz vozu do stromu u Lhenic. S čerstvým řidičským průkazem zde havaroval osmnáctiletý mladík, který vezl další čtyři kamarády. Jeden z nich střet nepřežil. Tehdy se jednalo o 13. oběť na silnicích a nikdo v tu dobu netušil, že bude překonána bilance úmrtí z roku 2014.

Daleko pozitivněji laděným článkem je ten nejčtenější z května. Do krajské metropole se vrátila kapela Kabát a rozduněla snad celé Budějce. Bylo to osm let, co se Na Sádkách naposledy konal jejich open air koncert a i tentokrát bylo beznadějně plno. A názor čtenářů? Samozřejmě převládalo nadšení. Jak jinak! 

V červnu jste spláchli město! Tedy ne vy, ale průtrž mračen, která se v polovině měsíce přehnala nad krajem. Zatopené sklepy, popadané stromy, tradiční „kaluž“ u výstaviště... Jihočeští hasiči nakonec museli vyjíždět zhruba k šedesáti zásahům. V Týně nad Vltavou museli pomáhat i osobám z vozu. 

Na nejvyšší pozici se v červenci znovu dostala událost z Kaplice. V centru města zde nad ránem začal hořet dvoupodlažní dům s byty a prodejnou, na místě byl dokonce vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Obyvatelé bytů se dokázali z budovy dostat včas, na místě však byla potřeba pomoc psychologa.

A další požár, tentokrát v srpnu, zaměstnal jihočeské hasiče u Českých Budějovic. Zde začala večer hořet nelegální skládka odpadu v Hůrách. Hustý černý dým se valil po obloze a zpráva o požáru se šírila jako lavina. Samotné hašení trvalo celou noc, likvidace skládky poté probíhala následující dny. 

Na začátku dalšího školního roku jste se chtěli bát. V záři byla totiž nejčtenějším článkem reportáž o návštěvě Boru. Strašidelný les na okraji Budějc rozděluje společnost na ty, kteří zdejším úkazům věří, a ty, kteří si při podobných názorech klepou na čelo. Ostatně posuďte sami, zda se může v lese objevit bota s kostí a auto od krve.

Úspěch zaznamenala i českobudějovická nemocnice, konkrétně její nový pavilon Perinatologického centra. Ten se otevřel 12. října všem maminkám a podle ohlasů si ho nemohou vynachválit. Výstavba stála přes 200 milionů a budova tak nahradila bývalé prostory, kde bylo nevyhovující zařízení a chyběly například operační sály.

Rádi se díváte i na krásné slečny. Alespoň to jste naznačili v listopadu, kdy se v jednom z budějckých obchodních center konal casting na další ročník soutěže Česká Miss, jejíž poslední vítězkou je Nikol Švantnerová. Casting trval přes dvě hodiny, moderoval ho Pavel Cejnar a odborná porota vybrala do semifinále sedm dívek. A co víc, dvě z nich, dokonce postoupily mezi desítku finalistek - Dominika Košťálová a Vendula Neumannová. Těm budeme fandit, protože jak známo, nejkrásnější dívky jsou z jihu Čech! 

Asi netřeba zmiňovat, který článek byl na špici poslední měsíc uplynulého roku. Bohužel jde o tragickou událost na Lidické třídě v Českých Budějovicích, kde muž nejprve zavraždil svou rodinu a poté vyhodil do povětří rodinný dům. Smutným zjištěním bylo, že jednou z obětí byl i malý hoch. Obyvatelé okolních domů se z celého případu vzpamatovávali několik dní. 

Ráda bych všem mým pravidelným čtenářům, ale i příležitostným návštěvníkům popřála všechno nejlepší v roce 2016, především pak zdraví, protože to je to nejcennější, co můžeme mít. A věřím, že příštím výčtu nejčtenějších článků bude daleko méně tragický událostí.

Mám vás ráda, drbňáci! 

Štítky České Budějovice, Facebook, John Russell, Nikol Švantnerová, Nissan, Dominika Košťálová, Kaplice, Kabát, Česká Miss, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohlédla jsem se za minulým rokem. Jaký byl?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.