Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Proměna budějckého náměstíčka u Juvelu se odkládá. Prodražila se o téměř 20 milionů

Předpokládalo se, že stavební práce začnou na konci roku 2023. Nyní se ale regenerace českobudějovického náměstíčka u Juvelu odkládá na dobu neurčitou. Budějcké Drbně to dnes potvrdil náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Cena investice se oproti původnímu odhadu navýšila o téměř 20 milionů korun.

Materiál projednávali tento týden českobudějovičtí radní. Původní předpoklad částky, kterou město za regeneraci lokálního centra na Pražském předměstí zaplatí, byl 24 milionů korun. Nyní však došlo k navýšení na částku zhruba 41 milionů. Budějcké Drbně to řekl náměstek primátorky Petr Maroš

„Neschválili jsme to, teď si to nemůžeme dovolit,“ sdělil redakci náměstek. „Nyní to vypadá, že projekt v této podobě končí. Chceme se mu ještě věnovat, možná ho přepracujeme, ale musí to být postavené na reálných číslech. Vrátíme se k tomu,“ naznačil. 

Plánovanou proměnu lokálního centra odstartovalo bývalé vedení budějovické radnice. Do přípravy projektu se zapojily téměř tři stovky místních obyvatel. Lidé by si přáli, aby se náměstíčko opravilo. V návrzích na vylepšení nejčastěji lidé zmiňovali opravu chodníků, vysázení nových stromů a zeleně, vytvoření vodních prvků nebo napojení na cyklostezku.

Nejlepší hodnocení získal návrh architektonické kanceláře gogolák + grasse z Prahy. Vizualizace: Město České Budějovice

Na jaře roku 2021 město informovalo, že nejlepší hodnocení dostal návrh architektonické kanceláře gogolák + grasse z Prahy. Ta pak měla návrh dopracovat, nyní se však práce na investici pozastavují. 

U přípravy architektonické soutěže byl také bývalý náměstek primátora Viktor Lavička (ANO). 

„Dopadlo to dobře, protože došlo k zapojení občanů, kteří mohli vyjádřit svůj názor. Asi to budeme řešit na dalším zastupitelstvu. Zvyšování cen energií a dalších věci na město dopadají tvrdě. Chápu, že nové vedení radnice situaci přehodnocuje. Jestli došlo k takovému navýšení, je legitimní se bavit například o tom, co by se dalo v projektu odstranit. Mrzelo by mě to, ale při tak velkém navýšení mám pochopení pro to, že mohou být priority někde jinde,“ řekl dnes Budějcké Drbně stávající opoziční zastupitel Lavička. 

Ten zároveň upozornil, že tomuto a dalším veřejným místům, jako je například Suchovrbenské náměstí, se nevěnovala dostatečná pozornost v předchozích letech. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky Juvel, regenerace, vizualizace, České Budějovice, náměstí, cena, investice, náklady, ODS, projekt, Praha, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna budějckého náměstíčka u Juvelu se odkládá. Prodražila se o téměř 20 milionů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.