Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak by se měla vyřešit otázka parkovacího domu na sídlišti Máj?

V budoucnu by řidiči měli využívat nový parkovací dům, který chce město postavit na českobudějovickém sídlišti Máj. Téma vyvolalo vášnivou debatu na nedávném jednání zastupitelů. Jak by se měla vyřešit otázka parkovacího domu na sídlišti Máj? Na to se Budějcká Drbna zeptala zastupitelů v dalším dílu Politické koridy.

Jak naložit s parkovacím domem na Máji? Opozici se nelíbí umístění a možné kácení stromů

Vášnivou debatu vyvolal na pondělním zastupitelstvu bod změny územního plánu kvůli plánované výstavbě parkovacího domu na sídlišti Máj. Opozice kritizuje, že se kvůli stavbě bude muset pokácet několik stromů a zároveň polohu domu, který má vyrůst...

Viktor Lavička (ANO)

Otázka by měla spíše znít, jak vyřešit parkování obecně na velkých sídlištích. Řešením, které jsme připravovali za minulé koalice, bylo zkapacitnění stávajících větších parkovacích ploch, které by přinesly nižší stovky nových parkovacích míst. Tyto studie na magistrátu jsou a určitě by se měly posoudit. Parkovací dům na Máji, jehož výstavbě již nic nebrání díky změně územního plánu, je necitlivým zásahem do krajiny a kvůli výstavbě se budou muset bohužel také kácet vzrostlé stromy v původním lese. Navíc jeho poloha není z našeho pohledu strategická, vzdálenost z některých částí sídliště je značná a zatím také nikdo nepředstavil to podstatné, v jakém režimu bude fungovat. Zdali pronájem či odkup parkovacích míst, nebo jen za standardní parkovné.

Ivo Moravec (HOPB)

Stejně tak jako další a další silnice nezabrání dopravním zácpám, tak i více a více parkovacích míst nevyřeší parkovací problém.
Cesta vede přes méně aut v ulicích. Problém parkování vězí v tom, že každý chce parkovat přesně tam, kde zrovna je nebo chce být.
Vyžaduje, aby parkovací místo bylo jen pro něj a samozřejmě, aby parkování bylo zadarmo.
Pokud už se máme bavit o parkovacím domě na sídlišti Máj, tak se na něj podívejme pohledem do budoucna.
Dům by nemusel být jen utilitární stavbou, ale mohl by být multifunkčním centrem, které zlepší kvalitu bydlení.
Měl by harmonizovat s okolím a integrovat zelené střechy pro lepší mikroklima.
Nabídnout by mohl flexibilní parkování, včetně stání pro elektromobily a kola.
Možné je využití horních pater pro komunitní zahrady a kulturní akce pro podporu soudržnosti obyvatel.

Zuzana Kudláčková (Piráti)

Parkovací dům by město mělo na Máji postavit. Situace s parkováním je tam příšerná a byla to jedna z prvních připomínek místní územní skupiny, která mi byla předána. I kdybychom přehlédli porušování dopravních předpisů samotné, tak potencionální ohrožení místních občanů z důvodů znesnadnění zásahu složek IZS přehlédnout nelze. Původní koncepce sídliště nepočítala s tím, že každá bytová jednotka bude potřebovat dvě i více parkovacích míst. Lidé pochopitelně chtějí zaparkovat blízko bydliště, na to však není prostor. Řešením je tedy nabídnout schůdnou variantu, a tou parkovací dům bezesporu je. Po posouzení aktuálních možností města a potenciální využitelnosti se jeví projekt na konečné MHD u Branišovského lesa, jako nejsmysluplnější a nejrychleji realizovatelný. 

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Na sídlištích na levém břehu Vltavy dlouhodobě neodpovídá počet parkovacích míst nárůstu počtu aut, které domácnosti využívají. Problém vyvstává především večer po návratu lidí ze zaměstnání. Obyvatelé sídlišť pak mnohdy parkují v rozporu s předpisy, snižuje se průjezdnost ulic a je ohrožena včasnost zásahu hasičů nebo záchranky. Jedním z nástrojů, jak situaci řešit, je doplnění počtu parkovacích míst vybudováním parkovacího domu či domů s vhodně nastavenými poplatky tak, aby motivovaly obyvatele k zaparkování svých aut. Sídliště nejsou nafukovací, pozemků vhodných pro stavu parkovacího domu není mnoho a ne všechny lze získat ze soukromých rukou. V rámci plánování výstavby je vždy hodnocen veřejný zájem na životním prostředí obyvatel a jejich bezpečnost.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Petr Maroš (ODS), Šimon Heller (KDU-ČSL), Martin Maršík (Jihočeši 2012), Tomáš Bouzek (TOP 09) a Alice Stierandová (SPD) na otázku redakce neodpověděli. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky politická korida, doprava, české budějovice, máj, sídliště, politika, korida, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by se měla vyřešit otázka parkovacího domu na sídlišti Máj?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.