Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po téměř dvou letech se otevírá Dobrovodská v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích se dnes po téměř dvou letech otevře silnice v Dobrovodské ulici. Stane se tak v 18. hodin. Novinka se týká řidičů. Autobusy městské hromadné dopravy začnou místem projíždět od 28. června.

Informaci o otevření silnice potvrdil 7. června ministr dopravy Martin Kupka, který společně s premiérem Petrem Fialou (oba ODS) navštívil staveniště obchvatu. 

„V příštím roce nás čeká zprovoznění těch tří zásadních úseků dálnice D3. Ten důsledný dohled je klíčovou součástí, aby se to podařilo zvládnout,“ řekl tehdy Martin Kupka.

O více než jednu miliardu korun se nejspíš prodraží právě vznikající obchvat kolem Českých Budějovic. Hotovo by mělo být na konci příštího roku, kdy by už měli řidiči projet úsek od Úsilného až po Kaplice-nádraží po nové dálnici. Nejen to zaznělo...

Pro část místních je ale velmi důležitý už dnešek. Dobrovodská byla zavřená necelé dva roky. Po tuto dobu museli lidé využívat objízdnou trasu. 

„Práce na stavbě dálnice D3 už pokročily natolik, že se místo může zprůjezdnit a dát do předčasného užívání už v pondělí 26. června od 18.00 hodin, kdy budou odstraněny dopravní značky. Městská hromadná doprava bude jezdit podle jízdních řádů zveřejněných na zastávkách od 28. června,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Nyní budou následovat další práce na silnici i chodníku podél ulic Lázeňská a U Křížku. To nebude mít vliv na průjezdnost tímto úsekem, který spojuje České Budějovice a nedalekou Dobrou Vodu.

Výstavba nedalekého tunelu Pohůrka způsobila prodloužení celé investice o zhruba dva roky. Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl v červnu řekl, že Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) staví nyní 300 kilometrů nových silnic a dálnic a právě tato stavba je tou nejkomplikovanější. 

„Je velmi náročná od začátku. Nachází se ve složitém území. Tunel Pohůrka je pod hladinou spodní vody a problém s jeho odvodněním způsobuje ty již zmíněné komplikace,“ řekl při nedávné tiskové konferenci. 

Bude tunel dražší o více než miliardu?

Mátl také zopakoval, že se tudy příští rok bude jezdit. ŘSD chystá dva dny otevřených dveří, kde chtějí stavaři ukázat veřejnosti, jak náročná stavba na okraji Českých Budějovic vzniká.

Zdražení celé investice bude nejspíš stát více než jednu miliardu korun. ŘSD pravděpodobně dosáhne zákonného limitu 30 procent možného navýšení celé investice za více než pět miliard. „Bude to minimálně o miliardu a půl. Stále ale vedeme jednání se zhotovitelem dálničního obchvatu ohledně kompenzací,“ řekl Budějcké Drbně Mátl a připomněl, že k vysoutěžení došlo v roce 2018. Akce se zdražila mimo jiné kvůli covidu či válce, zmínil ředitel. 

„Je pravda, že ty smlouvy nemají inflační doložku, což logicky znamená hledat řešení v rámci platného zákona o zadávání veřejných zakázek. Není to jednoduchá věc, ale tady je jasné, že stavba si zaslouží víc finančních prostředků, aby ji bylo možné dotáhnout do konce. Je zřejmé, že to bude částka významně přesahující půl miliardy korun. K té jedné miliardě to, pevně doufám, nedosáhne,“ uvedl pak ministr Kupka pro ČTK. 

Obchvat Českých Budějovic bude hotový do konce roku 2024, fungovat by měl od ledna 2025. Stát zprovozní oba úseky najednou. Obchvat bude mít dvě části: úsek Hodějovice - Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde byly původní náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice za 5,28 miliardy.

ŘSD pracuje i na jiných úsecích D3 ve směru z Českých Budějovic k hranici s Rakouskem. Loni v únoru začalo stavět část mezi Třebonínem a Kaplicí za 1,87 miliardy Kč bez DPH a úsek dlouhý 8,6 kilometru chce zprovoznit koncem roku 2024. Stavba navazuje na budovaný dálniční obchvat Českých Budějovic.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, dobrovodská, doprava, silnice, ulice, obchvat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vyhlídal

Konečně že otevřou silnici Dobrovodská, a Tumel Pohůrka budou stavět ještě příští rok.

Pondělí, 26. června 2023, 14:50Odpovědět

Po téměř dvou letech se otevírá Dobrovodská v Českých Budějovicích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.