Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V chovu divokých kachen na Strakonicku je nové ohnisko ptačí chřipky

Veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky chovného hejna kachen divokých poblíž obce Hajany na Strakonicku. V chovu je téměř 280 kachen divokých. Jde o vysoce patogenní ptačí chřipku typu H5N1, přenosnou na člověka. Drůbež veterináři utratí. Ohnisko odhalili veterináři po kontrolách spjatých s ohniskem v obci Řečice, jež je součástí Blatné.

Veterináři při kontrole chovů v ochranném pásmu kolem ohniska u Blatné odebrali vzorky od 40 chovných kachen. Státní veterinární ústav v Praze pak potvrdil, že jde o ptačí chřipku H5N1. „Kachny neměly klinické příznaky, nicméně ptačí chřipka je potvrzená. Je to asi 280 divokých kachen. Chov funguje podobně jako bažantnice; před hony se vypouští ven," řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Kolem ohniska vymezí veterináři tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, zavedou tam mimořádná opatření.

Ptačí chřipka se objevila v Budějcích. V pondělí začne sčítání chovů

Na území krajského města se objevila ptačí chřipka. Od pondělí proto začne sčítání chovů v Českých Budějovicích. Informovala o tom radnice s tím, že všichni chovatelé mají dodržovat nařízení státní veterinární správy, která najdou jak na webových...

Ohnisko v Blatné potvrdili veterináři v polovině prosince. Byl to malochov drůbeže ve vesnici Řečice, 60 ptáků. Malá část z nich uhynula, zbylé veterináři utratili. V tamním tříkilometrovém ochranném pásmu je i velkochov firmy Blatenská ryba, tam se nákaza neprokázala.

Ptačí chřipka se potvrdila v kraji i loni v listopadu v chovu hus, jejž provozuje Rybářství Nové Hrady. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. Chov čítal 5000 ptáků, veterináři tam v listopadu a prosinci utratili postupně asi 4100 ptáků. Po žádosti chovatele vybrali 420 hus z několika linií, které zatím ušetřili, aby zůstalo šlechtění zachované.

Před koncem roku se ptačí chřipka prokázala ve velkochovu drůbeže v Libotenicích na Litoměřicku. V chovu bylo 188.000 nosnic, zhruba 50.000 veterináři utratili, zbytek uhynul. Zlikvidovat se muselo také skoro 1,7 milionu vajec, z toho část byla ve skladu na Plzeňsku. V ČR loni veterináři utratili zhruba čtvrt milionu ptáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, zdraví, drůbež, chřipka, Strakonicko, ptačí chřipka, kachna, veterinární lékař, okres Strakonice, Řečice, Hajany, Blatná, Státní veterinární správa České republiky, Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V chovu divokých kachen na Strakonicku je nové ohnisko ptačí chřipky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.