Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ŘÍJEN 2023: Fotbalista zachránil život protihráči. Ředitel letiště hodnotil uplynulou sezonu

Říjen patřil mezi rušné měsíce. I nadále se na jihu Čech řešilo letiště, a tak Budějcká Drbna přinesla rozhovor s jeho ředitelem Ivanem Trhlíkem. Obyvatelé Českých Budějovic pak diskutovali nad podchodem u nádraží či dopravou v centru města. Vlnu reakcí vyvolal zachránce, který pomohl protihráči při fotbalovém utkání.

Zmizí podchod?

Už téměř dva roky je kompletně uzavřený podchod u českobudějovického vlakového nádraží, který dlouhá léta sloužil chodcům pro snadnější překonání frekventované silnice. Nyní vedení města uvažuje, že místo zasype. Oprava by totiž byla příliš drahá, navíc pro něj ani není vhodné využití.

„Vše je zatím ve formě úvah, v tuto chvíli ale převažuje názor podchod zavřít. To místo se nyní chová jako most. Silnice nad ním už vykazuje jisté vady a během několika let by bylo nutné udělat tam výztuhy, aby nedošlo k nějakému problému. V tu chvíli se ale bavíme o investici kolem zhruba 80 milionů korun,“ popsal náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Podchod u nádraží nejspíš navždy zmizí. Je to nejlevnější varianta, zní z města

Už téměř dva roky je kompletně uzavřený podchod u českobudějovického vlakového nádraží, který dlouhá léta sloužil chodcům pro snadnější překonání frekventované silnice. Po vybudování přechodů se z něj ale lidé vytratili a podchod začal být spíše...

Co bude s dopravou v centru?

Doprava v centru Českých Budějovic. Téma, které na přelomu roku rozdělovalo společnost. Současné vedení radnice muselo od března vrátit provoz do původního stavu a zrušit tak všechny kroky bývalé koalice, která chtěla dopravu v centru zklidnit. Nyní se město k plánu vrací.

„Návrh je na začátku a bude se s ním ještě pracovat podle toho, jak ho schválí komise. Princip by měl být ale na základě sdílených zón, které jsou v legislativě naprostou novinkou platnou od roku 2024,“ řekl náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Dopravu v centru chce město řešit formou sdílených zón. Jde o novinku v legislativě

Doprava v centru Českých Budějovic. Téma, které na přelomu roku rozdělovalo společnost. Současné vedení radnice muselo od března vrátit provoz do původního stavu a zrušit tak všechny kroky bývalé koalice, která chtěla dopravu v centru zklidnit....

V nejslavnější pivnici hraje na harmoniku 

Pavel Vokůrka už řadu let baví návštěvníky nejslavnější českobudějovické pivnice. V Masných krámech hraje několikrát do měsíce na harmoniku pro turisty z různých koutů Evropy i štamgasty. O svých zážitcích vyprávěl v dalším dílu seriálu (Ne)obyčejní. 

„Mohu ale říct, že jsou čeští hosté stále otevření, veselí, řada z nich se přidá a nestydí se. Je to pro ně zážitek,“ popsal mimo jiné.

Ve slavné pivnici hraje na harmoniku. Lidé se rádi přidají, vypráví hudebník

Pavel Vokůrka už řadu let baví návštěvníky nejslavnější českobudějovické pivnice. V Masných krámech hraje několikrát do měsíce na harmoniku pro turisty z různých koutů Evropy i štamgasty. O tom, jak lidé na živou hudbu reagují, i cestě do...

Zachránil život protihráči

Byla říjnová sobota a obyvatelé Čkyně se těšili na fotbalové utkání okresního přeboru. Domácí B-tým hostil při derby Šumavské Hoštice. Jeden z hráčů ale v úvodu utkání upadl na zem. Když profesionální záchranář a fotbalista domácího týmu Jiří Staš uslyšel „Vyndejte mu jazyk!“, věděl, že bude zle. Díky němu a dalším, kteří pomohli, se nakonec podařilo zraněného zachránit. 

Pro Budějckou Drbnu Staš popsal dramatické chvíle a poradil, co v podobných situacích dělat. „Pokud se dostanete do podobné situace, vždy si zavolejte o pomoc. Na lince 155 vás navedou správným směrem. I když nemáte s první pomocí žádné zkušenosti. Zjistěte zda osoba dýchá – nevytahujte jazyk! – stačí záklon hlavy. A poté stlačujte střed hrudníku 100 - 120krát za minutu, pokud to jde, střídejte se, ale minimalizujte přerušení masáže a vydržte než vám přijedou profíci na pomoc. Mimochodem, za to jsem byl i já s holýma rukama moc rád,“ shrnul mimo jiné Staš.

Na fotbalovém hřišti bojoval o život protihráče. Nevytahujte jazyk, radí záchranář

Pouhé čtyři minuty uplynuly z fotbalového utkání ve Čkyni na Prachaticku. Jeden z hráčů totiž poté upadl na zem. Když profesionální záchranář a fotbalista domácího týmu Jiří Staš uslyšel „Vyndejte mu jazyk!“, věděl, že bude zle. Díky němu a...

U nemocnice vznikne nová čtvrť

Nová čtvrť by mohla už za pár let vzniknout nedaleko centra Českých Budějovic. Jihočeský kraj pokračuje v přípravě projektu, který má proměnit bývalý areál nemocnice. V souvislosti se záměrem vznikla akciová společnost Nová Linecká čtvrť. Ta se bude před výstavbou starat o stávající nemovitosti.

„Společnost vznikla, aby se do ní převedl majetek. Nyní bude mít za úkol základní údržbu těch nemovitostí. Mezitím pokračuje projektová příprava,“ potvrdil Budějcké Drbně jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Nová čtvrť má vzniknout nedaleko centra Českých Budějovic

Nová čtvrť by mohla už za pár let vzniknout nedaleko centra Českých Budějovic. Jihočeský kraj pokračuje v přípravě projektu, který má proměnit bývalý areál nemocnice. V souvislosti se záměrem vznikla akciová společnost Nová Linecká čtvrť. Ta se...

Rozhovor s ředitelem letiště 

Českobudějovické letiště ukončilo svou první sezonu. Jeho branami prošlo deset tisíc cestujících, uskutečnilo se 28 letů. Jak sezonu hodnotí ředitel letiště? Jaké novinky se chystají, a jak to vypadá s využitím pozemků, které jsou pro ekonomické fungování letiště důležité? Nejen o tom promluvil ve velkém rozhovoru Ivan Trhlík.

První sezona byla malý zázrak. Z letiště budeme odlétat každý den, říká ředitel Ivan Trhlík

Českobudějovické letiště ukončilo svou první sezonu. Jeho branami prošlo deset tisíc cestujících, uskutečnilo se 28 letů. Jak sezonu hodnotí ředitel letiště? Jaké novinky se chystají, a jak to vypadá s využitím pozemků, které jsou pro ekonomické...

Dotace na provoz Jihočeského letiště se za jeden rok výrazně nesníží. Ve hře je návrat společnosti Smartwings i to, že by firma v areálu u Českých Budějovic opravovala letadla. Více v říjnovém čánku.

Smartwings se možná na jih Čech vrátí. Ve hře jsou haly na opravy letadel

Dotace na provoz Jihočeského letiště se za jeden rok výrazně nesníží. Ve hře je návrat společnosti Smartwings i to, že by firma v areálu u Českých Budějovic opravovala letadla. Nejen to zaznělo při dnešním jednání zastupitelů Jihočeského kraje....

Jsme bezpečné město, říká starosta

Lidé v Táboře se potýkají s problémovými skupinami dětí, které jsou agresivní a vulgární. V jednom z posledních případů měli dokonce napadnout školáka. Situaci řeší jak policie, tak i město. Problémovou lokalitu navíc hlídá asistent prevence kriminality. Budějcká Drbna vyrazila na místo. 

Konflikty dětí v Táboře řeší lidé, radnice i policie. Jsme bezpečné město, hájí starosta

Lidé v Táboře se potýkají s problémovými skupinami dětí, které jsou agresivní a vulgární. V jednom z posledních případů měli dokonce napadnout školáka. Situaci řeší jak policie, tak i město. Problémovou lokalitu navíc hlídá asistent prevence...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Budějcké Drbny

Štítky Drbna, říjen, 2023, České Budějovice, Budějcká Drbna, výběr, zpravodajství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘÍJEN 2023: Fotbalista zachránil život protihráči. Ředitel letiště hodnotil uplynulou sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.