Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Univerzitní budovu Fakulty rybářství čeká rekonstrukce

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity připravuje komplexní modernizaci jednoho ze svých objektů. Úpravy budovy na českobudějovické Husově třídě přijdou na více než 59 milionů korun. V objektu tak mimo jiné vzniknou nové učebny a laboratoře.

„Rekonstrukce zahrnuje kompletní výměnu střechy, oken a obvodového pláště. Nově navržené úpravy mají současně za cíl uzpůsobit vnitřní dispoziční a provozní prostory výukovým a výzkumným potřebám,“ uvedla mluvčí Jihočeské univerzity Dagmar Dvořáková. Objekt bude mimo jiné po rekonstrukci snadněji přístupný handicapovaným.

„Díky kompletní modernizaci objektu bude také přemístěna Laboratoř makromolekulární struktury a dynamiky a současně moderní zázemí v budoucnu umožní akreditovat nový magisterský a doktorský studijní program,“ řekla Dvořáková.

ČTĚTE TAKÉ: Přírodovědecká fakulta zahájí provoz v nové budově

Fakulta rybářství a ochrany vod má pracoviště ve Vodňanech, Nových Hradech a Českých Budějovicích. Věnuje se řadě unikátních projektů, například získala jako první v Česku licenci na výrobu pravého kaviáru. Jikry získává ze živého jesetera. Tím pádem ryba kaviár může produkovat několikrát, a ne jen jednou po jejím zabití.

Fakulta v minulosti také přišla s projektem kapr s větším podílem omega 3 mastných kyselin. Ryba má podle vědců příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění.

Vyšší podíl omega 3 mastných kyselin kapr získá ze speciální krmné směsi, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. Pozitivní vliv na zdraví kapra potvrdil výzkum, na němž fakulta spolupracovala s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny.

ČTĚTE TAKÉ: Univerzita modernizuje areál zemědělské fakulty

Zdroj: ČTK

Štítky Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita, České Budějovice, rekonstrukce, Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, kapr, Česko, Institut klinické a experimentální medicíny, Vodňany, No

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzitní budovu Fakulty rybářství čeká rekonstrukce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.