Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Opravují bývalou knihovnu. Nově budou prostory využívat strážníci

Na píseckém Alšově náměstí v současnosti pokračuje rekonstrukce jednoho z objektů. V minulosti tam byla městská knihovna, nyní se prostory proměňují tak, aby je jako své sídlo mohli využívat strážníci.

Objekt má novou střešní krytinu, opravený krov i vyměněná okna. „Už se rýsuje služebna, místnost pro obsluhu kamerového systému, zázemí pro strážníky nebo výslechová místnost. Práce postupují podle plánu, a tak bychom měli objekt přebírat během srpna,“ řekl starosta Michal Čapek (ANO).

Rekonstrukce začala loni v květnu a stát bude 39 milionů korun bez daně. „Většina nákladů je spojena se samotnou rekonstrukcí objektu, který byl už v nevyhovujícím stavu. Naposledy byl totiž opravován v sedmdesátých letech minulého století pro potřeby okresní knihovny, od té doby dům procházel jen nezbytnou údržbou. Rekonstrukce kromě opravy střechy a fasády či výměny inženýrských sítí, zahrnuje i sanaci domu proti vlhkosti,“ doplnil starosta. 

V současné době sídlí městská policie v domě v Komenského ulici. Tam došlo na rekonstrukci v letech 2006 až 2007, ale nyní už objekt současným potřebám nevyhovuje. 

„V Komenského ulici nemáme například prostory pro odpovídající zbrojní sklad, místnost pro dočasný záchyt podezřelých osob nebo místnost pro asistenci prevence kriminality.  Potřebujeme také klimatizovanou místnost pro server městského kamerového systému nebo sklad technického materiálu,“ uvedl velitel Městské policie Písek Martin Macháček.

Měšťanský dům s empírovou fasádou vznikl na základech raně gotického domu na přelomu 18. a 19. století. Objekt má cenné interiéry včetně konstrukcí a prvků, kterými jsou klenby, portály, a schodiště. „Všechny historické prvky zůstanou v budově zachovány, ať už to jsou třeba kamenné portály, klenby nebo třeba starý trám v jedné z místností,“ dodal Macháček.

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky písek, strážník, městská policie, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravují bývalou knihovnu. Nově budou prostory využívat strážníci  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.