Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V centru Českých Budějovic má být v roce 2025 půlkilometrová náplavka

Pokud se to podaří, může vzniknout v centru Českých Budějovic velké lákadlo pro místní obyvatele i turisty. Vedení města chce do konce roku 2025 vybudovat v centru náplavku dlouhou více než 500 metrů. Vzniknout má díky třem projektům, první část už je hotová.

U Malše vznikla náplavka. Do nového parku lidé vyrazí v květnu

Po několika měsících končí v Českých Budějovicích revitalizace parku na břehu řeky Malše. Jen pár kroků od středu města vznikla náplavka, nové stezky, vybraná firma tam také vysázela přes 20 tisíc květin a umístila lavičky a osvětlení.

Most Kosmonautů - Krumlovský most

Před nedávnem se obyvatelům otevřel park v Dukelské ulici, jehož součástí jsou i schody k řece Malši. Projekt rozjelo bývalé vedení radnice. „Já jsem samozřejmě moc rád, že se to povedlo. Začalo to v roce 2019 a trochu to trvalo, ale důležité je, že budou mít obyvatelé města zrevitalizovaný park k dispozici. Novému vedení města jsem vyjádřil podporu, aby tuto akci dotáhli do konce,“ sdělil koncem dubna Budějcké Drbně bývalý náměstek primátora a stávající opoziční zastupitel Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice).

Akce město vyšla na necelých 28 milionů korun včetně DPH. „Věřím, že to bude místo, kam lidé budou chodit odpočívat,“ uvedla před otevřením parku primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).  

Při tiskové konferenci vedení města popsalo také další projekty, které na park navazují. Díky nim by měla v centru Českých Budějovic vzniknout již zmíněná náplavka. 

Kulturní dům Slavie

Je to jedna z největších investic v historii města. Radní před nedávnem schválili výběr firem, které zrekonstruují kulturní dům vedle parku v Dukelské ulici. Slavii opraví sdružení firem Metrostav, Geosan a Auboeck. Rozsáhlá rekonstrukce zhruba za 500 milionů korun bez daně potrvá dva roky. Součástí rekonstrukce je i úprava břehu řeky Malše. 

„Já mám na starosti památky a vím, že ten dům potřeboval dlouhodobě opravit. Nechci se vyjadřovat ke konkrétnímu architektonickému návrhu, ten je výsledkem mezinárodní architektonické soutěže. Každý návrh měl svá pro i proti, ale je dobře, že se Slavie konečně opraví a začne fungovat,“ sdělil redakci náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09), který má na starosti památkovou péči.

Budějovickou Slavii opraví za půl miliardy sdružení tří firem

Českobudějovický kulturní dům Slavie opraví sdružení firem Metrostav, Geosan a Auboeck. Rozsáhlá rekonstrukce zhruba za 500 milionů korun bez daně potrvá dva roky. Výběrové řízení na opravu dnes schválila městská rada. Součástí projektu je i...

Vítězný návrh vytvořili francouzští architekti z ateliéru Chaix & Morel et Associés, rakouského studia Christian Anton Pichler a rakouský architekt Jan Proksa. Jejich návrh počítá například s dostavbou budovy směrem k muzeu a také s přístupem k řece Malši. Nejposlednější možný termín dokončení je září roku 2025 kvůli dotaci v hodnotě 177 milionů korun, kterou město získalo z Národního plánu obnovy.

Zátkovo nábřeží

V roce, kdy má být u konce rekonstrukce kulturního domu, plánuje vedení města finále dalšího velkého projektu. Také jeho příběh se píše několik let. Jde o proměnu Zátkova nábřeží, která by navázala na upravený břeh Malše naproti kulturnímu domu. 

„Pracujeme na projektu úpravy Zátkova nábřeží, kde vznikne náplavka. Obě akce (Zátkovo nábřeží i Slavie, pozn. redakce) bychom chtěli mít na podzim roku 2025 zprovozněné. Nyní budeme vypisovat soutěž,“ řekl Budějcké Drbně náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Projekt by měl vznikat v režimu Design–build (Navrhni a postav, pozn. redakce).

Upravit Zátkovovo nábřeží v centru Budějovic není složité, slibuje radnice

Českobudějovická radnice pokračuje v přípravě dvou významných projektů v okolí řek. Na Zátkově nábřeží město chystá náplavku, za Dlouhým mostem směrem k výstavišti pak má vzniknout Sluneční ostrov u cyklostezky.

Zástupci města vychází z původního projektu, jehož vizualizace už obyvatelé města viděli. Úprava břehu by neměla být složitá, bývalí zástupci radnice již dříve uvedli, že jde pouze o prostor zasypaný hlínou, kde nevedou žádné sítě. 

Vizualizace, které připravil Atelier 8000, ukazují úplně novou pěší zónu podél řeky s nově vytvořenými prostory pro kavárny nebo jiné komerční prostory. Ty jsou situovány pod silnicí spojující ulice Biskupská a Dr. Stejskala. 

Pokud by se podařilo všechny tři projekty propojit, vznikla by v centru Českých Budějovic náplavka dlouhá více než 500 metrů. „Centrum města se posouvá a využití řeky v návaznosti na Sokolský ostrov ožívá. Chceme pokračovat dalšími projekty u řeky ve směru od Dlouhého mostu,“ vzkázal hejtman Martin Kuba (ODS). Zmínil mimo jiné plánované otevření areálu výstaviště, Slunčení ostrov či volnočasový areál u sídliště Vltava. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš a Město České Budějovice

Štítky české budějovice, řeka, malše, vltava, náplavka, dukelská, park, kulturní dům, zátkovo nábřeží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

Kdy to udělaj od MODRÍHO MOSTU k MALÁKU NA OBOU STRANÁCH TAM SE TO HODÍ LÍP ( omluva za caps )

Neděle, 14. května 2023, 13:18Odpovědět

V centru Českých Budějovic má být v roce 2025 půlkilometrová náplavka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.